https://draft.blogger.com/blogger.g?blogID=6956326260215646207#templatehtml

Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 18 decembrie 2021

SĂ NE ACCEPTĂM PE NOI ÎNȘINE, PENTRU AI ACCEPTA PE CELALȚI,

 Să facem o remarcă, și anume aceea că există o legătură profundă și cu dublu sens între acceptarea de sine și acceptarea celorlalți, iar una deschide calea spre cealaltă.  Deseori se întâmplă să nu-i acceptăm pe ceilalți pentru că, de fapt, în sufletul nostru nu ne acceptăm pe noi înșine. Cel care nu este împăcat cu sine va fi în mod sigur în război cu ceilalți.Neacceptarea de sine creează o tensiune interioară, o nemulțumire, o frustrare pe care o răsfrângem de multe ori asupra altora ce devin țapi ispășitori pentru conflictele noastre interioare. Iată un mic exemplu: „ când suntem prost dispuși în compania amicilor este pentr că, de cele mai multe ori,  suntem nemulțumiți și ei plătesc pentru nereușita noastră! Elly Hillesum scria în una din scrierile lui:„ Încep să îmi dau seama că atunci când simt aversiune față de cineva trebuie să caut rădăcina dezgustului în mine însămi: iubeșteți aproapele ca pe tine însuți.” Dimpotrivă, omul care își închide inima față de ceilalți, care nu face nici un efort pentru ai iubi așa cum sunt, care nu știe să se împace cu semenii, acela nu va avea niciodată bucuria de a trăi această stare profundă de pace interioară de care toți avem nevoie.  Dacă facem lucruri josnice, îi judecăm cu asprime pe ceilalți, suntem neînțelegători și lipsiți de toleranță, sfârșim întotdeauna prin a fi noi înșine victimele faptelor noastre.

După acceptarea de sine, aș vrea să mă refer acum la acceptarea evenimentelor. Principiul fundamental este același: nu putem să ne schimbăm viața în bine dacă nu începem  prin a o accepta în integralitatea ei și deci a consimți la toate evenimentele exterioare cu care ne confruntăm. În mod evident, nu ne este greu să acceptăm ceea ce percepem drept bun, pozitiv, cu valoare de recompensă, dar este mult mai greu atunci când este vorba de dificultăți și suferințe de toate felurile. Știm cu toții că, că oricare ar fi proiectele noastre, oricât de bine gândită planificarea lor, există situații pe care nu le putem controla și deci se produc o multitudine de evenimente contrarii previziunilor, aspirațiilor, dorințelor noastre, iar noi suntem obligați să le facem față.

Ceea ce mi se pare important este să nu ne mulțumim cu a le accepta bodogănind, ci să consimțim sincer, să nu le suportăm, ci într-un anumit sens să le alegem(chiar dacă, de fapt, nu avem de ales și tocmai asta ne deranjează.) A alege înseamnă în acest context să facem un exercițiu de libertate și, dincolo de a ne resemna, să primim cu inimă bună ceea ce ni se întâmplă.

sursa foto: internet

Ștefan Robu

vineri, 10 decembrie 2021

RAȚIUNE ȘI VOINȚĂ,

 Voința este mișcarea direcționată a energiei iubirii, cu un scop bine determinat. Voința oricărui om este sfântă, ea trebuie respectată. Nici un om nu vrea, în adâncul sufletului lui, să facă rău. Voința începe să facă rău atunci când omul nu știe ce este bine și ce este rău. Voința celui curajos se înfăptuiește. Voința celui care este speriat nu se înfăptuiește deoarece frica îndepărtează ținta și se transformă în răutate și apoi și în mânie. Răutatea distruge bunăvoința. Un om speriat își atinge scopul cu forța sau cu răutate, justificându-se că orice mijloc este bun pentru aceasta. În plus, scopul realizat prin forță poate părea la început foarte atrăgător. De ce se  mânie omul? Că doar poate trăi și fără griji. Și totuși, cum și de ce  apare răutatea? Dacă mânia este stârnită de lipsa de libertate, libertatea aceasta unde dispare?  Ignorantului îi stă în fire să-și găsească calea mai greu și mai încâlcit ca să simtă pe pielea lui și să afle astfel ce putere are. A forța pe cineva are ca urmare refuzul acestuia. Din refuz, se iscă un refuz și mai mare, ea iscând la rândul ei o hiperexigență care, în mod natural, duce la nemulțumire. Ieșirea din acest cerc închis sa-r părea că este dorința de a fi mai bun ca ceilalți dar, de fapt, este începutul unui nou cerc care se închide - se creează o stare de obligativitate care te forțează să fii și mai bun ca ceilalți, dar trebuie știut  că nimeni nu este nici mai bun și nici mai rău decât oricare altul. Cât de complicat se extrag aceste lucruri din subconștientul omului, prin urmare pornesc de la nivelul subconștientului care la omul modern sa complicat mult. Modul de percepție a vieții se complică însă și mai mult din cauza faptului că rațiunea noastră este blocată în frică.

Viața omului este ca o scară în spirală aflată într-o casă înaltă. Cine dorește cu ardoare, poate, printr-o perseverență rațională, să învețe să coboare pe această scară până la viețile anterioare, sau să urce până la viețile următoare.Cu cât ne vom agita mai puțin, cu atât vom vedea mai bine caracterul instructiv al celor văzute.  Cu cât suntem mai pregătiți să aprofundăm,să clarificăm adevărul de viață, cu atât el se va deschide ochilor noștri. Fiecare primește ce merită în momentul respectiv. Fiecare merge pe scara lui, pe drumul lui, pentru a căpăta înțelepciune, și să învățăm din experiența altora cum să rămânem pe treptele scării.

Fiecare om are dreptul sfânt de a fi stăpânul scării vieții lui, chiar dacă este foarte mic. Are dreptul să decidă cât de mare poate fi pasul și încotro să privească. Din păcate, devenind tot mai inteligentă, omenirea nu mai ține cont de dreptul celorlalți. De dragul propriului scop, toate legile sunt măturate din cale și date uitării. Toată lumea se grăbește. La început pentru că nu este timp, apoi pentru că nu vrei să mai privești în jur. Vrei doar să găsești ce trebuie....

Pe un om curajos frica pozitivă îl face să evolueze. Datorită ei, rațiunea și cunoașterea vieții se desăvârșesc. Pentru un om speriat frica negativă va face ca gândurile lui, și așa încetinite, să treacă dintr-o extremă în alta și în final să-și piardă rațiunea.

sursa foto: internet

Ștefan Robu


sâmbătă, 4 decembrie 2021

NORMALITATEA ÎNTR-O LUME ANORMALĂ,

 Adesea auzim în jurul nostru expresii precum: să ducem o viață normală, nu ești normal, o lume normală etc. Dar oare ce înseamnă normalitatea într-o lume în care se vorbește mai des de anormalitate? Mulți consideră normalitatea ca fiind relativă, fiecare individ se regăsește într-o anumită stare de normalitate care nu coincide întotdeauna cu normalul celorlalți din jur, iar dacă normalitatea unuia contrastează cu normalitatea altuia, atunci se poate ajunge chiar și la conflicte. Cu alte cuvinte, normalitatea este raportată la o serie de criterii, standarde, norme agreate și adoptate într-o anumită cultură sau comunitate, precum și la valorile și reperele morale, spirituale, religioase ale fiecărei persoane. Nu discutăm aici de relația normalitate-anormalitate raportată la starea de sănătate mintală sau fizică a persoanei; ne interesează cum este percepută normalitatea într-un anumit context social unde acționează anumite norme, valori, credințe care asigură sau susțin raporturi și relații interumane autentice. Se spune că normalitatea este determinată de majoritate. Dar cum se formează acea majoritate care inițiază acea normalitate, acceptată de cei mai mulți? Ceea ce la un moment dat în istorie era de neconceput, astăzi este asimilat stării de normalitate, acceptat social,reglementat juritic și chiar asumat de cei mai mulți(spre exemplu avortul, divorțul, eutanasia, prostituția etc). Ce a condus la crearea atâtor normalități sociale și culturale? Dorința de libertate a omului, fenomenul secularizării, consumismul pot fi tot atâtea răspunsuri. De fapt, în orice situație te-ai afla, vor exista persoane care vor rezona perfect cu tine, cu normalitatea ta, te vor înțelege, aprecia și accepta; dar vor exista și acele voci critice care vor încerca să-și impună normalitatea considerată de ei ca fiind cea mai potrivită.

Pe de-o parte, îți poți defini normalitatea personală, acel cadru referențial pus în relație directă cu libertatea asumată de tine și, în același timp, cu limitele tale, iar pe de altă parte, poți înțelege și accepta normalitatea generală, cea stabilită de majoritate, care poate fi foarte diferită de cea personală, și atunci apare dilema: adaptarea ta la normalitatea impusă de majoritate sau refugiul în propriați normalitate?  De foarte multe ori aici apar cele mai multe compromisuri, derapaje sau dezertări determinate de incapacitatea omului de a discerne între bine și rău, adevărat sau fals, precum și duplicități asumate din diferite motive subiective. Sunt unii care spun:   am momente când mi-e bine, am cu ce trăi, sunt săn ătos, în putere, toată lumea e a mea, o viață am și trebuie să o trăiesc, nimeni și nimic nu mai contează... Dar vine și reversul medaliei când boala și suferința ne încearcă, suntem dispuși să renunțăm la orice pentru o clipă în plus, cerșim atenția și grija celor din jur etc. Însă, după ce scăpăm de necazuri, revenim la aceiași obiceiuri și metehne de dinainte. Aș vrea să greșesc, dar nu cumva pentru mulți dintre noi ciclotimia aceasta definește normalitatea personală?

În altă ordine de idei, abaterea de la normalitate poate fi o provocare spre evoluție, care creează premisele necesare pentru redefinirea ei în anumite etape și conturează nevoia de a mai adăuga ceva în cadrul deja stabilit al normalității. În același timp, excepțiile de la normalitatea ta, așa cum o înțelegi și o afișezi, te pun în dialog cu cadrul tău de referință, cu limitele tale,  te ajută să te reevaluezi; te pot provoca să-ți explorezi puțin limitele, să verifici dacă ești în totalitate de acord cu cele deja existente sau dacă ai capacitatea de a-ți recunoaște alte limite. 

sursa foto: internet

Ștefan Robu

sâmbătă, 27 noiembrie 2021

LIBERTATE ȘI FERICIRE,

 Trebuie precizat faptul că aspirația la libertate atât de puternică la omul contemporan, chiar dacă reprezintă în mare măsură o iluzie și se realizează de multe ori pe căi greșite, are în ea ceva foarte corect și nobil. Omul nu a fost creat să fie sclav, ci ca să fie stăpân pe creație. Omul nu este creat să ducă o viață întunecată, meschină, care să se dezvolte într-un spațiu strâmt, ci a fost creat să aibă orizontul deschis. Ființa umană manifestă o asemenea sete de libertate pentru că aspirația lui fundamentală este cea către fericire; omul presimte că nu există fericire fără iubire și nici iubire fără libertate, ceea ce este perfect adevărat. Omul a fost creat din iubire și pentru iubire, așadar, nu-și poate găsi fericirea decât iubind și fiind iubit. Problema lui vine din faptul că uneori iubește cum nu trebuie, adică se iubește pe sine mânat de egoism și la urmă se simte în mod inevitabil frustat, căci numai adevărata dragoste te îmbogățește.

Nu există iubire fără libertate, căci o iubire care folosește constrângerea, una din interes sau cea care  urmărește simpla satisfacere a unei nevoi, nu merită numele de iubire. Iubirea nu se fură și nici nu se cumpără, nu există iubire adevărată și deci fericită decât între două persoane care dispun liber de ele însele pentru a se dărui una celeilalte. Iată extraordinara cale a libertății: ea dă valoare iubirii, iar iubirea este condiția fericirii. Intuirea, fie ea și confuză a acestui adevăr, este cea care îl face pe om să acorde o asemenea importanță libertății și în această privință suntem de acord că nu se înșală! Dar cum să avem acces la această libertate care permite împlinirea iubirii? Pentru omul modern, a fi liber înseamnă cel mai adesea să poată să se debaraseze de orice constrângere sau autoritate, adică: fără Dumnezeu, fără stăpân.  Dimpotrivă, pentru creștinism nu există libertate decât în supunerea față de Dumnezeu.

Adevărata libertate este mai puțin o cucerire a omului și mai degrabă un dar  gratuit al lui Dumnezeu. O iluzie fundamentală legată de noțiunea de libertate stă în faptul că ea este considerată exterioară, dependentă de circumstanțe, și nu o realitate, în primul rând, interioară. Explicație: Cel mai adesea, avem impresia că circumstanțele în care ne găsim sunt cele care ne limitează libertatea: constrângerile impuse de societate, obligațiile de tot felul pe care alții le pun pe unerii noștri, limitări care ne țin prizonieri și se referă la sănătatea noastră, la posibilitățile noastre fizice etc. Așadar, pentru a ne câștiga libertatea ar trebui să eliminăm toate aceste constrângeri și limitări. Acest fel de a vedea lucrurile conține, fără îndoială, un sâmbure de adevăr, căci uneori limitările și constrângerile sunt făcute să le depășim pentru a ne cuceri libertatea. Numai că există și o mare parte de iluzie ce trebuie demascată, căci asfel riscăm sa nu mai gustăm din adevărata libertate.

Chiar dacă ar dispărea tot ceea ce considerăm a fi piedici pentru viața noastră, nu avem garanția că vom găsi libertatea deplină la care aspirăm. Când împingem limitele ne trezim că apar unele mai încolo. Riscăm, așadar, să ne găsim într-un proces care se derulează continuu, copleșiți de o nemulțumire permanentă, dat fiind faptul că ne vom lovi întotdeauna de asemenea constrângeri dureroase. 

Dacă pe unele le putem depăși sau trece cu vederea, altele, cum ar fi legile fizicii, limitele condiției umane, viața în societate etc. rămân inflexibile orice am face.

sursa foto: internet

Ștefan Robu

sâmbătă, 20 noiembrie 2021

ÎN CĂUTAREA LIBERTĂȚII,

 Noțiunea de libertate poate părea un loc de întâlnire privilegiat între cultura modernă și creștinism. Aceasta din urmă se propune, într-adevăr, ca mesaj de libertate și de eliberare.  Ca să ne convingem de acest adevăr, este de ajuns să deschidem Noul Testament, unde cuvintele liber și libertate sunt frecvent folosite. Legea creștină este numită de sfântul Iacob legea libertății. Rămâne de văzut care este natura veritabilă a acestei libertăți pe care vom încerca să o înțelegem. Cât despre cultura modernă, după cum fiecare poate să constate, ea este marcată de câteva secole de o puternică aspirație la libertate.. Cu toate astea, se știe în ce măsură noțiunea de libertate poate fi purtătoare de ambiguități, poate conduce la rătăciri. Din nefericire, secolul al xx-lea  a fost martor cumplit și privilegiat la alienări terifiante care au cauzat moartea a milioane de persoane. Poate tocmai de aceea dorința de libertate continuă să se manifeste în toate domeniile: social, politic, economic, psihologic, contrar progreselor făcute, care în realitate sau străduit să o păstreze  nesatisfăcută.

Pe plan moral, avem impresia că singura valoare care mai întrunește într-o oarecare măsură unanimitatea la acest început de mileniu trei este cea a libertății: toată lumea este aproape de acord în a spune că respectul pentru libertatea celuilalt rămâne o normă fundamentală. Asta este, fără îndoială, mai mult teorie decât realitate(liberalismul occidental fiind din ce în ce mai totalitar în felul său) și poate chiar o simplă manifestare a unui egocentrism funciar la care a ajuns omul modern, pentru care respectul libertății fiecăruia ar fi mai puțin recunoașterea unei exigențe etice și, mai degrabă, o revendicare individuală.

sursa foto: internet

Ștefan Robu

sâmbătă, 13 noiembrie 2021

RAȚIUNEA ȘI ENERGIA SENTIMENTELOR,

Rațiunea îi este dată omului nu pentru frumusețe ci pentru a-i folosi. Omul nu are voie să se oprească pentru că stagnarea înseamnă încetarea evoluției. Toate frământările lumii sentimentale și fizice pot fi corectate prin rațiune. Sexul, instruirea, inteligența, gloria, banii etc. nu au nici o importanță, contează iubirea, credința și speranța, fiindcă sunt adevăr și realitate.. Toate acestea nu le poți extrage din lumea fizică. Iertarea descătușează. Nu vă lăsați duși în eroare de aspectul exterior. Ascultați de bătăile calde ale inimii dumneavoastră și percepeți-le ca pe cea mai mare valoare. Învățați să folosiți sentimentele. Învățați arta iertării și veți primi tot ce vă trebuie, inclusiv valori materiale.

În lumea spirituală, fapta atrage efectul corespunzător faptei. Tocmai de aceea omul trebuie să gâ ndească, și cu activitatea mentală să îndrepte energia sentimentelor pe făgașul necesar. Cine pune condiții, poate să rămână fără nimic. Cine face fapte bune fără să aștepte răsplată, va fi recompensat dublu. Tot ceea ce facem, în cele din urmă pentru noi facem, și suntem recompensați dublu. Să nu uităm că eul și corpul alcătuiesc un întreg al lumii spirituale și fizice, dar sunt, totuși, diferite. Dacă medităm profund asupra acestui lucru și-i mulțumim trupului, atun ci vom simși răsplata acestuia. Fiecare dintre noi, în limitele posibilului, poate să-și modifice corpul. Trebuie să o facem cu bunătate. Omul nu poate să-și determine singur existența. Acest lucru constituie un atribut divin. În rest, Dumnezeu oferă libertatea și posibilitatea alegerii.

Închipuiți-vă că aveți în față un drum lung și larg, care este soarta noastră. Într-o parte a drumului există negativitate: gropi, noroi, denivelări etc., iar în cealaltă parte există pozitivul: o pajiște înfloritoare, iar în mijloc se află echilibrul. Cum parcurgem drumul? Aceasta îl vom hotărî noi. Cine nu dorește să treacă prin greutăți fizice, să se înalțe mai repede în lumea spiritelor. Însă înainte de aceasta trebuie să trăiască corect pe pământ și să-și însușească înțelepciunea pământească. Este un lucru inevitabil. Cei mai mulți dintre noi sau obișnuit să spună: așa e caracterul meu, nu pot face altfel. Ce înseamnă caracter? Caracterul e constituit din totalitatea trăirilor din decursul vieții. Dacă ne justificăm rătăcirile prin caracter și nu ne corectăm greșelile, suferim noi înșine.

Tot ce schimbăm într-o viață pe drumul destinului, va constitui fondul principal al  vieții noastre ulterioare. Studiile, obiceiurile, deprinderile, talentul, dragostea pentru muncă, faptele, idealurile, sănătatea etc... din viața noastră, ni se pare că sunt deosebit de importante, dar în plan cosmic sunt neinsemnate. Totuși, aceste lucruri neinsemnate luate împreună constituie baza vieții noastre. În subconștientul nostru înțelegem corect ce este important, dar nu înțelegem unde sa pierdut răsplata și suntem dezamăgiți dacă după faptele noastre bune nu primim imediat recompensa. Cine neagă recompensarea, neagă realitatea. Putem să negăm și soarele și luna, cu toate astea ele există și își îndeplinesc menirea. Cine crede că poate face rău în taină, greșește. Eul său spiritual vede și știe tot și, conform legilor karmei, va trebui să ispășească acest rău la un moment dat.

Legea karmei este inevitabilă putând fi exprimată simplu și clar în câteva cuvinte: „ce semeni, aceea culegi”. Dacă îți ceri iertare sincer, te ajută.  Rezultatul depinde de onestitatea fiecăruia dintre noi. Legăturile energetice se eliberează dacă le conștientizăm. Uitați-vă la copii, vorbiți cu ei și or să vă uluiască cu cunoștințele lor. Sinceritatea și cinstea lor sunt divine. Iar ignoranța lor aparentă se explică în închipuirea adulților prin faptul că are valoare numai înțelepciunea dobândită prin experiența lumii fizice

sursa foto: internet

Ștefan Robu

sâmbătă, 6 noiembrie 2021

INFERNETUL ȘI PRIZONIERII LUI,

 Aceste rânduri mi-au fost sugerate de titlul filmului italian ”Infernet”, care a avut premiera în anul 2016. Subiectul filmulului analizează efectele dependenței de internet din perspectiva unor personaje care trăiesc experiențe de viață în totală contradicție cu normele morale și sociale, fiind în fond victime ale capcanelor sau tentațiilor venite din lumea virtuală a Internetului.

Toate studiile și analizele din ultima perioadă privind traficul pe internet au arătat că în perioada pandemiei aceasta a crescut foate mult, fiind o alternativă salvatoare sau generatoare de speranțe pentru mulți dintre noi, dar mai ales pentru cei care își pot desfășura activitatea profesională de la distanță, pentru cei care au parcurs programul școlar la toate nivelurile, pentru accesarea de informații pe diverse teme etc. Nu este mai puțin adevărat că izolarea fizică impusă din rațiuni medicale a determinat și o creștere a infracționalității în spațiul virtual sub diverse forme(furtul datelor personale, cyberbullying-ul, înșelăciuni, șantajări etc.), dependența de jocuri, iluzia confortului psihologic sau concupiscența din rețelele sociale virtuale și multe altele. În fond, fiecare și-a dezvoltat un comportament adaptiv, fie pentru rezolvarea unor obligații/ interese profesionale sau a problemelor personale, fie pentru diverse plăceri prin care să compenseze frustrările și nemulțumirea generate de constrângerile pandemiei și limitarea drastică a libertăților individuale.

Internetul, ca fenomen relațional din lumea post modernă, a venit cu multe avantaje și facilități în viașa noastră cotidiană. Dar, ca orice descoperire generată de rațiunea umană, a oferit și numeroase alternative malefice prin care omul să-și satisfacă ego-ul, ambițiile, instinctele și iluzia de libertate absolută. Din această perspectivă, pentru unii, riscul de a transforma Internetul în „infernet” devine aproape o certitudine, mai ales când motivația e susținută de plăcerea simțurilor, puterea banului, controlul total al celor din jur(un gen de sclavagism virtual) sau violența și teroarea fizică și psihică. Pare de neimaginat, dar în lume există milioane de persoane, de toate vârstele, inclusiv copii, care au ales Infernetul ca alternativă sau care au fost atrase în acest spațiu malefic construit de oameni reali într-o lume virtuală. Este suficient să ne uităm chiar și în jurul nostru, în familia noastră, în comunitatea noastră pentru a găsi exemple de apropiați care se refugiază pentru perioade mai mari sau mai mici în Infernet, partea nocivă a Internetului.

Altfel spus, aventura noastră în spațiul virtual presupune discernământ, capacitate intelectuală și morală de a decela și alege între ceea ce este util și ceea ce este nociv. Or, în fața acestei dileme, o credință puternică și autentică, trăită în mod constant și responsabil, te poate ajuta să învingi tentațiile și mirajul înșelător al Internetului sau chiar să transformi social media într-o oportunitate de promovare a valorilor creștine, fără teama de a fi desuet, de a fi ridiculizat și blamat.

Mi-a plăcut o expresie spusă de scriitorul Ionuț Caragea, cum că „Internetul ar fi cea mai sofisticată fata morgana din deșărtăciunea vieții”. În fața unei astfel de provocări nu te lăsa sedus de linia orizontului, unde tentațiile se transformă ușor în căi ademenitoare spre...Infernet

sursa foto internet

duminică, 31 octombrie 2021

POTENȚIALUL ENERGETIC UMAN,

 Energia este esența a tot ce există în Univers. Diversele tipuri de energie asigură varietatea lumii. Energia sănătății asigură sănătatea. Așa cum unitatea nu cunoaște starea de liniște, energia sănătății se află, de asemenea, într-o continuă mișcare. Energia se mișcă prin canale specifice .Canalele energetice sunt invizibile. În corpul uman există o mulțime de asemenea canale. Prin urmare: dacă omul este bolnav, înseamnă că el a acumulat în sine răul pe care la transmis apoi corpului său. Gândul rău care se ascunde în noi face întotdeauna rău, iar corpul nostru nu are nevoie de justificările noastre.  S-ar părea că omul se simte obligat să se frământe necontenit. Neliniștea este o stare negativă, din care rezultă că trebuie să ne eliberăm de neliniște și de răul pe care acest sentiment ni-l provoacă.

Sufletul se încarnează pe pământ pentru a-și ispăși păcatele. Răul pe care îl săvârșim în prezent, îl vom răscumpăra în viitor, încarnându-ne de fiecare dată într-un corp nou, care se va uza și apoi se va întoarce în țărână. Noi suntem uniți de evenimentele vieților anterioare prin legături energetice care pot fi eliberate cu ajutorul iertării. La creșterea fondului negativ al omenirii contribuie negativismul fiecăruia dintre noi. Este ușor să condamni, dar greu să înțelegi. Nu trebuie să condamnați, ci doar să iertați. Trebuie să iertăm evenimentele, trebuie să iertăm și emoțiile: durerile, frica, decepțiile, sentimentul vinovăției, sentimentul pericolului, presimțirea răului etc. Nici un om nu seamănă cu celălalt. Fiecare organ din corp ascunde un stres specific persoanei respective. Azi este puțin probabil ca cineva să poată afirma că nu este stresat.

Iertând ne deschidem spre bine, credem în existența binelui, iar corpul se va însănătoși. Viața omului înseamnă ordonarea haosului din viața lui. Fiecare o face cum știe, cum vrea și cum poate. Evoluția omului și a omenirii are loc sub formă de sinusoidă. Cu cât gândirea lui este mai rațională, cu atât amplitudinea cu care el se mișcă pe această sinusoidă de la un cap la altul este mai mică și cu atât suferințele pe care și le pricinuește sunt mai mici. Mișcarea noastră este condusă de spirit, adică de idee, adică de scop.

Primul și adevăratul loc de trai al omului este corpul. Noi ni l-am zidit în conformitate cu înțelepciunea de viață căpătată și pe care o putem face profitabilă pentru viață  pornind de la necesitățile și reprezentările proprii. Acest lucru poate fi făcut pe diferite căi în funcție de modul de gândire al fiecăruia.


sursa foto: internet

Ștefan Robu

sâmbătă, 23 octombrie 2021

ENERGIE ȘI MIȘCARE,

 Legea iubirii spune că: faptele mele se întorc la mine îndoit. Așa cum necunoașterea legii nu ne scutește de pedeapsă, la fel și eu primesc o pedeapsă dublă pentru negativismul meu. Omul însuși atrage boala. Aceasta este doar efectul. Cauza a fost gândul sau fapta negativă. Energia este esența a tot ce există în Univers.  Diversele tipuri de energie asigură varietatea lumii. Energia sănătății asigură sănătatea. Așa cum unitatea nu cunoaște starea de liniște, energia sănătății se află se află, de asemenea, într-o continuă mișcare. Energia se mișcă prin canale specifice. Canalele energetice sunt invizibile. În corpul uman există o mulțime de asemenea canale. Canalul energetic principal se găsește în coloana vertebrală. Tocmai de aceea, coloana este sprijinul corpului atât la propriu cât și la figurat. În corpul uman se găsesc de asemenea centri energetici, care reprezintă rezervele de energie, a căror încărcare normală este asigurată prin starea normală, adică sănătoasă, a coloanei vertebrale.

Retabilirea sănătății fizice trebuie să înceapă cu coloana vertebrală. Structura corpului uman este perfect rațională. Toate mijloacele auxiliare pentru restabilirea fizică ne sunt date din naștere. Organismul nostru atinge cea mai mare receptivitate energetică în timpul somnului, deoarece sufletul nostru este curat. De noi înșine depinde felul în care folosim această energie, dacă o înmulțim sau o distrugem. Gândiți-vă la viața voastră, câte evenimente vă încălzesc sufletul și câte din ele vă împovărează!  Iar acum, imaginați-vă că niște fire invizibile vă leagă de fiecare eveniment. Este vorba de legăturile energetice. Câte dintre aceste evenimente sunt pozitive și câte negative? Unele ne dau putere, altele ne lipsesc de ea. Acestea din urmă se numesc tensiune sau stres. Cu cât este mai negativ sentimentul, cu atât este mai mare picătura ce va umple paharul. Iar atunci când paharul sa umplut și conținutul acesteia începe să dea pe dinafară, se instaurează boala. Cu cât revărsarea este mai abundentă, cu atât mai gravă este boala. În acest caz, avem de -a face cu materializarea energiei negative. În astefel de situații se trag concluzii justițiare urmate de condamnarea de către cei din jur a vinovatului. Cu alte cuvinte, la negativitate se adaugă o sumedenie de alte negativități, ură, sete de răzbunare etc.  În astfel de situații negative, cu siguranță bolnavul nu se va putea însănătoși.

Noi înșine atragem răul. Prin urmare: dacă omul este bolnav, înseamnă că el a acumulat în sine răul pe care la transmis apoi corpului său. Gândul rău care se ascunde în noi face întotdeauna rău, iar corpul nostru nu are nevoie de justificările noastre.

Există o singură modalitate de a ne elibera de acest rău, care este cu ajutorul iertării. Când iertăm legăturile negative se destramă dacă o vom spune cu sufletul deschis. A elibera înseamnă a ierta, deci trebuie să eliberați legătura negativă de la ambele capete. Rău-------eu------corpul meu. Eu este sufletul meu și corpul meu care au conștiință de sine, dar formează un singur eu. Prima legătură este între mine și rău, a doua legătură este între mine și corpul meu. Ambele legături pot fi eliberate, dacă dorim acest lucru cu adevărat. Trebuie să fim conștienți de faptele noastre. Avem de-a face cu o relație de la cauză la efect.

Gândul este acțiune. Iertarea în gând are aceiași putere de acțiune ca cea exprimată prin cuvânt. Gândul îmi creează posibilitatea de ai ierta pe toți, indiferent de timp și distanță. Numai dacă iert din tot sufletul mă pot elibera în întregime din legătura mea cu răul. Știți care este cel mai mare păcat din lume? Faptul că omul nu știe să ierte! Iertare nu trebuie percepută simplist.

foto: internet

Ștefan Robu 

sâmbătă, 16 octombrie 2021

PĂMÂNTUL LE VORBEȘTE OAMENILOR...

Nu cu mult timp în urmă am avut ocazia să ascult vorbele înțelepte ale unui om simplu de la țară, fără prea multă școală, dar cu o intuiție și o înțelepciune dobândite de-a lungul unei vieți trăite în rânduială. Spunea cu toată convingerea că pământul le vorbește oamenilor în orice moment, în orice anotimp, în orice situație ne-am afla.

Această convingere era fondată pe ideea că și omul, la origini, a fost creat tot din pământ, iar la finalul vieții va ajunge din nou țărână. Așa se face că, ori de câte ori culegem roade ale pământului, el ne vorbește; ori de câte ori pământul este ars de secetă sau înecat de ape, el ne vorbește; ori de câte ori admirăm frumusețile naturii cu multitudinea de plante și păduri care cresc din pământ, el ne vorbește; ori de câte ori abuzăm de generozitatea pământului prin diversele forme de poluare, exploatare exagerată a resurselor sale, el ne vorbește. Altfel spus, dacă am avea răbdarea și înțelepciunea să privim în jurul nostru, vom descoperi că pământul ne spune de fiecare dată ceva, însă nu putem desluși mesajul său, pentru că ne-am pierdut simțul armoniei cu natura, cu darul pământului...

Totdeauna m-au impresionat și marcat gesturile pe care noi, oamenii, le facem în anumite împrejurări sau pur și simplu spontan; spre exemplu, țăranul care iese la arat și se apleacă să ia un pumn de țărână în palmă, să-l frământe, sa-i simtă textura, să-l miroasă, altfel spus, un dialog mut al omului cu pământul.  Sau momentul acela de bucurie când, după o călătorie pe apă sau în aer, atingem iar pământul și ne simțim mai în siguranță.  Sau când participăm la îngroparea unui semen de-ai noștri și la plecare luăm o mână de țărână pe care o aruncăm în groapă, ca semn de umilință și recunoaștere a nimicniciei noastre pe acest pământ; când ne adunăm împreună, de ziua recoltei, și-i mulțumim cerului și pământului pentru dărnicia lor. Dar și atunci când suntem departe de casă și simțim cum ne cheamă pământul unde ne-am născut și am crescut.

Cunoaștem toți expresia „Oare cum de ne mai rabdă pământul”.  În ultimii ani, rapoartele oficiale ne spun că aproximativ cinci luni dintr-un an omenirea trăiește pe creditul oferit de planeta Pământ; altfel spus, noi, cei de azi, consumăm  ceea ce ar fi fost dat să consume generațiile viitoare, copii și nepoții noștri.  Mulți iau acest mesaj ca pe o lozincă ecologistă sau o exagerare a experților  în științele pământului, dar și eu cred că, din nefericire, acesta este prețul pe care îl plătim ca să ne mai rabde o vreme. Să ne întrebăm  cum vor trăi cei care vin după noi. Din ce în ce mai des vedem catastrofe naturale, fenomene meteorologice ieșite din comun, terenuri pe care recoltele ard sub arșița soarelui, pământul înghițit de ape, așezări umane care dispar etc. Sunt tot atâtea moduri prin care pământul își exprimă durerea, suferința cumplită prin care trece, neputința în fața lăcomiei noastre.

Ce-am putea face? Cum am putea răspunde la această suferință? Să începem fiecare cu gesturi simple prin care să-i arătăm că ne pasă, că-i înțelegem durerea.  Personal, să-i arăt că sunt responsabil atunci când arunc gunoiul în locuri amenajate, atunci când nu risipesc mâncarea obținută din roadele pământului, atunci când caut să poluez cât mai puțin posibil etc. N-aș vrea să sune prea scolastic ceea ce spun aici, dar sunt gesturi care stau în puterea noastră.  Altfel, riscăm ca într-o bună zi pământul să nu ne mai poată răbda, să nu ne mai vorbească sau chiar să ne urască. Doamne ferește-ne de acea zi!

sursa foto internet

Ștefan Robu

vineri, 8 octombrie 2021

DĂRUIREA DE SINE,

 Ridică-te!

Un tânăr creștin nu poate să se ridice, să ajungă la înălțimea chemării lui Dumnezeu,, dacă nu descoperă și nu trăiește valoarea dăruirii de sine în mod gratuit.

Lumea în care trăim și, din păcate, chiar și școala privilegiază competiția și comparația. Lucrul acesta face ca în mintea multor copii și tineri să se sendimenteze convingerea că sunt valoroși, că sunt cineva,  doar dacă sunt mai performanți decât alții. Într-o astfel de logică nu este loc pentru dăruire, gratuitate, generozitate etc.  Ce înseamnă a dărui? Poți oferi ceva în mod gratuit, fără a accepta o recompensă? Ce sens are să nu aștept ceva în schimb pentru acțiunile mele bune? E posibil să ofer ceva gratuit? Toate aceste întrebări se zvârcolesc in mintea tinerilor care încearcă să urmeze învățătura lui Cristos, dar sunt presați de o mentalitate atât de utilitaristă.

Pentru a înțelege valoarea imensă a dăruirii gratuite de sine, este bine să ne reamintim că viața este dar al lui Dumnezeu.  Tocmai pentru că este un dar imens al lui Dumnezeu, existența nu poate fi considerată o simplă posesie sau o proprietate privată.


sursa foto: internet

Ștefan Robu

luni, 27 septembrie 2021

EDUCAȚIA, șansa de a ieși onorabil din sensul giratoriu al vieții,

 Am fost abordat recent de un tânăr care, nedumerit de îndemnul  părinților de a face cât mai multă școală, nu înțelegea rostul și importanța absolvirii unei forme de învățămât, dincolo de școala generală.  Argumentul lui era foarte pragmatic, sec, dar în acelați timp limitat și obtuz: ” Dacă pot să-mi iau permis și să lucrez cu frații mei care câștigă bine, la ce mi-ar mai trebui să fac altă școală”?

În acel moment mi-a venit în minte o experiență trăită cu ani în urmă, când m-am întâlnit, după vreo 30 de ani, cu un fost coleg de școală generală, care cobora dintr-o limuzină de lux. Ne-am  recunoscut, ne-am îmbrățișat(erau alte vremuri!) și am început să depănăm amintiri. M-am bucurat când și-a amintit că îmi cerea caietul ca să-și copieze și el temele, fiind foarte fericit pentru orice notă de trecere primită în catalog. L-am întrebat ce face, cu ce se ocupă. Părea, ca mulți alții, destul de mulțumit. Muncea pe șantiere, câștiga bani frumoși, dar era destul de îmbătrânit, îngrijorat de sănătatea lui și oarecum derutat de situația bizară în care se afla(o casă mare și frumoasă în sat, aproape terminată, dar nelocuită, bani, mașină, familie și multe nostalgii, regrete care îl apăsau pe suflet). Încerca să mascheze totul, scoțând în evidență confortul material și aerul de superioritate pe care îl au mulți dintre confrații noștri care muncesc prin străinătate.  Cu această atitudine a început să mă descoase și pe mine ca să afle ce fac, cum o duc, unde lucrez, unde stau etc.  Nu l-am prea impresionat cu răspunsurile mele, astfel încât, la final, a concluzionat sec, într-o manieră filosofică: ”Vezi, diferența dintre noi doi este că, spre deosebire de tine, eu am știut când să mă opresc din învățat, tu nu te-ai oprit nici acum!”

Dincolo de acest episod, aparent anecdotic, se ascunde un mare adevăr: școala este o instituție în care, deși toți au acces, nu toți se simt confortabil. Nelson Mandela spunea că-„educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea”. Ea te ajută să descoperi în viață o multitudine de căi prin care să ajungi să-ți atingi un scop, să-ți împlinești un vis sau să-ți construiești o carieră, un statut social.

Marile crize sociale și economice din ultimele decenii și-au găsit rezolvarea investind în educație și cercetare. Sistemele sociale ajunse în situații limită, care au dezvoltat cu prioritate sectorul educației(ex.Japonia, Germania, Israel, Singapore etc.), au recuperat decalajele intr-un ritm  de neimaginat. Același lucru este valabil și la nivel individual. Pentru orice părinte responsabil care își iubește cu adevărat copii, educația, deși costisitoare, este cea mai bună investiție în viitorul lor.

Nu în ultimul rând, educația te învață să descoperi simțul măsurii, nu ca pe o modalitate de supraviețuire, ci ca un mod de a-ți accepta și înțelege condiția și vocația, de a te raporta confortabil la celălalt.  Paradoxal, cu cât înveți mai mult, cu atât descoperi că știi mai puțin. În același timp, cu cât înveți mai puțin, cu  atât mai mult cauți argumente ca să-ți justifici autosuficiența. În fond, conform afirmației lui Confucius, „natura ne aseamănă - educația ne deosebește”. Altfel spus, sintetizând răspunsul oferit tânărului amintit mai sus, educația este o obțiune prin care poți să te deosebești de ceilalți, să găsești ușor ieșirea potrivită atunci când viața te aduce, vrând - nevrând, într-un sens giratoriu unde te poți învârti la nesfârșit, având iluzia că ai prioritate(că doar ai permis, nu?!), dar fără satisfacția că vei ajunge la destinația dorită.


sura foto: internet

Ștefan Robu

joi, 26 august 2021

JUVENES ECCLESIAE, CORUL TINERILOR DIN IAȘI, MICI AMĂNUNTE, LA 25 ANI DE LA ANIVERSARE,

Se spune că Dumnezeu, după ce la creat pe om și i-a dat posibilitatea să se exprime în cuvinte, a descoperit că omul, în simplitatea lui, nu reușește întotdeauna să transmită emoția și intensitatea trăirilor lui.  Și atunci, plin de iubire și milostivire față de creația sa, i-a oferit omului alternative - muzica, pictura, sculptura etc. 

Iată de ce, atunci când suntem martori sau părtași la un eveniment muzical sacru, simțim o transformare profundă, o trăire care nu poate fi explicată în cuvinte, o înălțare spirituală și o feerie emoțională inegalabilă.  Oare de ce? Pentru că omul, atunci când știe să devină recunoscător Creatorului, trăiește ceva din bucuria acestuia. Așa am simțit eu când, în ziua de Rusalii am audiat concertul aniversar al corului tineretului din Iași, o emoționantă interpretare a operei  Misa Încoronării(Kronungmesse) de W.A.Mozart. În popor se spune că, atunci când trăiești momente de mare înălțare sufletească, ai atins paradisul sau tălpile lui Dumnezeu.  În acest context am regăsit cuvintele dirijorului Maximilian  Husaru, , cel care,  prin stilul și pedagogia lui este principalul catalizator și fervent al acestui cor: „Nu aș vrea să crezi că aceștia sunt extratereștri. Că aceștia nu au o ocupație. Ba da. Doar că acești tineri, în drumul vieții de zi cu zi, simt nevoia de a oferi puțin din timpul lor pentru a-l preamări pe Dumnezeu. Oferă puțin din timpul lor doar pentru ca tu să fii înălțat către cer prin cântarea lor.„ 

Muzica sacră prin definiție, transformă ființa umană, acționează ca un balsam sufletesc cu efecte imprevizibile, transcendente, schimbă destine și convertește inimi de piatră, asemenea clopotului de seară care rostește Angelus. Apropo, nu-i așa că , în noaptea sfântă a Paștelui, atunci când se intonează popularul imn Aleluia de Handel, sau în ziua Crăciunului, când se intonează solemnul Gloria in excelsis Deo, în variate compoziții și abordări dirijorale, simțim cum ceva se schimbă în noi și în jurul nostru? Iată cum alfabetul notelor muzicale, alternativa proniei divine pusă la dispoziția omului, devine o cale de rugăciune, de cunoaștere a sacrului în forma sa autentică și de întâlnire autentică cu Creatorul. Ce poate fi mai frumos și mai sublim în existența noastră efemeră!?

Încă din antichitate, marele filozof Platon spunea: ”Muzica este o lege morală. Ea dă suflet Universului, dăruiește aripi minții, luminează imaginația și învăluie în farmec și veselie lumea și tot ce ne înconjoară,” iar Ludwing van Beethoven afirma: „Muzica este mediatorul dintre viața spirituală și cea a simțurilor.”  Aniversarul corului Juvenes Ecclesiae din Iași reprezintă un moment de profundă recunoștință pentru toate generațiile de tineri care au contribuit la evoluția și devenirea acesttui cor, recunoscut ca un adevărat creuzet al emoției și bucuriei de inspirație divină, ca o făclie vie a credinței autentice, ca un mesager peste ani și generații al iubirii divine traduse în acorduri muzicale și în efecte vocale cu puternic impact terapeutic la nivel emoțional și spiritual.

Când un ritm melodic însoțit de un text sacru trezește emoție maximă și stârnește lacrimi de trăire și împlinire sufletească, înseamnă că acolo este prezent Dumnezeu. Ce întâlnire frumoasă, ce revelație spirituală!

sursa foto: internet

Ștefan Robu  
 

vineri, 20 august 2021

EȘTI PREȚIOS,

 

Orice persoană este chemat să se ridice din plictiseală. Singura șansă de a scăpa din mrejele plictiselii este aceea de a da aripi visurilor pe care Dumnezeu le-a pus în inima noastră. Dar pentru a reuși în această misiune este nevoie de o bună cunoaștere a propriei persoane și de o sănătoasă stimă de sine, deoarece nu pot să iubesc pe cineva dacă nu știu cine sunt și nu pot să ofer ceva dacă nu sunt conștient de ceea ce am.

Stima de sine este rezultatul a ceea ce gândește și simte o persoană despre sine, al raportului dintre imaginea ideală și imaginea reală. În mod normal, există trei situații legate de stima de sine. Stima realistă este imaginea  obiectivă despre propria persoană. Presupune conștiința propriilor bogății interioare, a demnității personale, dar și recunoașterea senină a limitelor. Totodată, presupune și conștiința posibilităților care pot fi valorificate.  Lipsa de stimă(non-stima) este prezentă atunci când nu există o apreciere pozitivă a propriei persoane și predomină o imagine negativă ce accentuează limitele și nerealizările.  Stima ne-realistă încearcă să compenseze lipsa valorilor printr-o imagine exagerată și falsificată de sine. Într-o astfel de situație se declanșează acele mecanisme prin care persoana se apără de tot ceea ce ar putea atinge imaginea falsă despre sine: gafe, greșeli, acuze, umiliri etc. 

Există elemente esențiale care alimentează stima de sine realistă și care favorizează creșterea persoanei și capacitatea ei de a iubi. Cunoașterea obiectivă de sine face ca persoana să fie capabilă să se perceapă așa cum este și să pună în valoare toate calitățile. 

Capacitatea de a aprecia propria viață presupune a mă valoriza așa cum sunt și a valoriza toate darurile primite, în primul rând darul vieții. Atunci când o persoană se consideră o greșeală, o eroare, totul devine întunecat. Apoi este nevoie să se tindă spre bine. Viața omului este dinamică și de aceea stima de sine se construiște atunci când persoana aspiră, se îndreaptă spre acele valori care aduc împlinire propriei vieți. 

În sfârșit, pentru a avea o stimă de sine realistă este nevoie și de integrarea aspectelor negative prezente în propria viață.Limitele fac parte din viață și dacă nu sunt acceptate și integrate, vor fi o permanentă sursă de nemulțumire personală.  Este nevoie să fie integrate limitele fizice(felul de a arăta, bolile etc.), limitele psihologice(lipsurile, slăbiciunile, traumele etc.) limitele morale(greșeli, vinovății, păcate etc.) limitele spirituale( lipsa credinței, îndepărtarea de Dumnezeu, idolatriile etc. ). Tot ceea ce am spus până acum pare desprins dintr-un tratat de psihologie și puțin legat de viață de  credință.  Dimpotrivă, lipsa unei stime de sine obiective este tot timpul o piedică în construirea unei relații autentice atât cu Dumnezeu, cât și cu aproapele.  Cuvântul lui Dumnezeu ne ajută să ne iubim cu adevărat pentru a putea iubi pe alții.

Dar, poate, cele mai frumoase cuvinte care să ne întărească în adevărata stimă de sine sunt acelea cu care Cristos ne asigură că nimeni nu este uitat: ” Bucurați-vă pentru că numele voastre sunt scrise în ceruri”(Lc 10, 20).

vineri, 13 august 2021

SEMNELE TIMPULUI - JALOANE PE CALEA SPERANȚEI,

 

Auzim adesea expresia ”semnele timpului”, care, de cele mai multe ori, ne trimite cu gândul la mesajele  pe care divinitatea le transmite către noi. De asemenea, acest subiect a inspirat și a dat naștere la o diversitate de scrieri și meditații filozofice, teologice, ezoterice, metafizice, spiritiste, fataliste etc.  În fond,  cred că semnele timpului sunt manifestări sau evenimente vizibile, cu impact mare sau mai mic la  nivelul maselor, care ne invită la a medita cu mai multă profunzime și determinare calea sau menirea noastră efemeră.

Fie că ele se manifestă la o scară mai mare sau la o scară mai mică, semnele timpului sunt traduse și înțelese în raport cu credințele noastre, cu valorile asumate în decursul evoluției și dezvoltării individuale sau chiar în raport cu fricile și angoasele noastre, determinate adesea de experiențele trăite sau de traumele care ne-au marcat viața.   Astfel spus, maniera în care omul se raportează la descifrarea semnelor timpului este influențată de subiectivism și de anumite particularități individuale( vârstă, spațuil socio cultural, nivel de educație, religiozitate, sugestibilitate etc.) În același timp, inervine și disponibilitatea de a căuta și descifra semnele timpului(caracteristică strâns legată de credința ca stare și nu ca ritual/ proces),  alături de acceptarea semnelor timpului(caracreristică strâns legată de cogniție, de nivelul nostru de înțelegere, de libertatea cugetului și de expectanțele noastre existențiale).

Cine poate descifra cu ușurință semnele timpului? Cel care se simte liber și care se lasă provocat de acestea. Deși toți aparținem aceluiași timp, nu toți descoperim, vedem, înțelegem, acceptăm semnele timpului, nici chiar atunci când acestea sunt palpabile. De ce?  Îndoiala, frica, autosuficiența, mândria, orgoliul etc.  nu ne permit să înțelegem  sensul și semnificația semnelor timpului. În plus, acceptăm cu greu acele semne, evenimente, fenomene, lucruri care nu au o explicație rațională logică și care depășesc nivelul nostru de înțelegere sau care intră în conflict cu valorile și modelele noastre cognitive, bazate pe algoritmi, stereotipii, clișee învățate spontan, tabuuri, axiome, dogme etc.

Pentru omul de rând, semnele timpului au fost adesea jaloane care l-au ajutat să-și regăsească drumul în viață, să-și alimenteze speranța și credința în depășirea dificultăților, să-și întărească voința și motivația pentru noi proiecte sau activități de anvergură care să-i transforme viața înspre bine. Alteori, semnele timpului ne-au arătat că nu suntem singuri, iar cineva chiar are grijă de noi. Un exemplu grăitor este momentul petrecut în anul 1983, în plin război rece, când ofițerul rus Stanislav Petrov de la un centru nuclear de avertizare timpurie din fosta URSS  a acționat într-un mod pe care nu și la putut explica. Sistemele de monitorizare au interceptat, în mod eronat, un atac american. În acel moment, ofițerul Petrov a avut intuiția de a considera că este o alarmă falsă și a evitat să raporteze superiorilor incidentul. Toate datele sugerau că Statele Unite au lansat un atac cu rachete. Dacă trimeteam superiorilor informațiile, nimeni nu le-ar fi pus la îndoială. Tot ce trebuia să fac era să pun mâna pe telefon. Dar nu m-am putut mișca. Așa  a fost evitat un conflict nuclear de proporții. După un an, în aprilie 1984, explozia de la Cernobâl, un alt semn al timpului, ne-a arătat forța și efectele distructive ale energiei nucleare.. Azi, semnele timpului ne arată că omenirea se află la o mare răscruce...

Îți mulțumesc, Doamne, pentru fiecare dimineață în care tu îmi oferi un semn al timpului meu, șansa de a vedea lumina zilei și puterea de a spera în tine!

sursa foto: internet

Ștefan Robu

vineri, 6 august 2021

IUBIRE, IERTARE ȘI SĂNĂTATE,

 

A devenit o tradiție să se vorbească despre sănătatea fizică și cea sufletească de parcă ar fi lucruri diferite. În asemenea circumstanțe, omul este atât de materialist, încât,  pentru a-l învăța să-și refacă sănătatea, trebuie să începem cu ceea ce poate fi palpabil, material. Practica medicală impune o asemenea abordare. Cine a ales posibilitatea vindecării netradiționale trebuie să știe ce este sănătatea și să utilizeze aceste cunoștințe. Cine speră că se va vindeca printr-un gest al mâinii, se înșeală cumplit. Credulul va plăti cu propria sănătate. Dacă cineva vă ameliorează sănătatea prin punerea mâinilor sau prin transmiterea energiei, efectul este de scurtă durată, dispar doar consecințele. Așa vindecă și medicina tradițională.

Boala poate fi tratată doar prin eliminarea cauzei, care este în noi. Fiecare om intuiește cauza bolii sale în mod instinctiv, majoritatea, însă, n-o conștientizează. Cel mai bun vindecător este însuși omul. Sarcina medicului este să-l îdrume, să-l ajute și îi arate greșelile. Dacă omul nu se ajută el însuși, nici Dumnezeu nu-l va ajuta.  Omul este spirit, care prin suflet dispune de corpul său. Corpul nostru este ca un copil care tânjește în permanență să fie iubit, iar dacă vom avea grijă de el, se va bucura sincer și ne va răsplăti, imediat, cu dărnicie. Chiar și în cea mai neplăcută situație există ceva pozitiv, chiar dacă este o lecție amară de viață. În sens cosmic, există legea cauzei și efectului. Ce semănăn, aceea culegem. Boala este un indicator al greșelilor noastre. Cel căruia nu-i place când cineva îi arată greșelile și-l învață cum să se îndrepte, se autocondamnă la suferință. Sufletul și corpul omului își cunosc obligațiile, printre care și obligația de a avea sănătate. Faptul că, în negativismul nostru material, continuăm să alunecăm în abis acționează negativ asupra tuturor. Omul nu este singur.  Omul bolnav radiază în jurul său negativitate contaminându-i negativ pe ceilalți.

În consecință, bolile familiei mele sunt provocate într-o oarecare măsură chiar de mine. Legea iubirii spune că: faptele mele se întorc la mine îndoit. Așa cum necunoșterea  legii nu ne scutește de pedeapsă, la fel și eu primesc o pedeapsă dublă pentru negativismul meu. Omul însuși atrage boala. Acesta este doar efectul. Cauza a fost gândul sau fapta negativă.

sursa foto: internet

Ștefan Robu

vineri, 30 iulie 2021

ORIZONTUL DINCOLO DE PLICTISEALĂ,

 

Una dintre situațiile din care orice tânăr este chemat să se ridice este plictiseala. Multe dintre reproșurile pe care generația adultă le face tinerilor se referă la faptul că aceștia sunt plictisiți, lipsiți de vlagă, mereu nemulțumiți.

Însă poetul englez Matthew Arnold descoperă atât în tineri, cât și în cei în vârstă un fir interior comun: „Un singur lucru este dat în comun tinerilor și celor în vârstă: a fi nemulțumiți”.  Tinerii sunt nemulțumiți, pentru că nu reușesc  să aibă repede ceea ce își doresc, să împlinească așteptările lor și să își realizeze visurile. Cei mai în vârstă sunt nemulțumiți pentru că nu îi așteaptă decât zile gri și un sfârșit iminent. Tinerii se încredințează unui viitor încă inexistent, cei în vârstă se agață de amintirile unui trecut dispărut.  „Cei în vârstă se repetă și cei tineri nu au nimic de zis; plictiseala este reciprocă, continuă în această notă pesimistă scriitorul francez Jacques Bainville. Pentru un creștin lucrurile nu pot sta așa! Cu atât mai puțin pentru un tânăr!

Plictiseala este zona unde dorința și frica se întâlnesc. La prima vedere, plictiseala pare să fie o stare de lipsă de chef, de letargie, de apatie.  De fapt, plictiseala este produsul unei lupte dintre dorință și frică, un fel de „aș dori, însă îmi este frică.” Este un blocaj, o dorință suspendată din cauza fricii.  Este, de exemplu, ca atunci când merg la un film  la cinema, însă îmi dau seama că filmul nu îmi place; nu îndrăznesc să părăsesc sala din diferite motive și, atunci, mă plictisesc. Plictiseala este rezultatul unui mic conflict interior: dorința de a părăsi acel loc este împedicată de o teamă, de a nu mă face de rușine, de a nu-i supăra pe ceilalți.

Poate cele mai bune direcții pentru a învinge plictiseala sunt concentrate în cuvintele; „ tinerilor, nu renunțați la ceea ce este mai bun din tinerețea voastră, nu priviți viața de la balcon!   Nu confundați fericirea cu o canapea și nu petreceți toată viața voastră în fața unui ecran. Nici nu vă reduceți la spectacolul trist al unui vehicul abandonat.. Nu fiți automobile parcate, mai degrabă lăsați să îmbobocească visurile și luați decizii.  Riscați, chiar dacă veți greși . Nu supravețuiți cu sufletul anesteziat și nu priviți lumea ca și cum ați fi turiști. Faceți-vă auziți! Alungați fricile care vă paralizează, pentru a nu deveni tineri mumificați.  Trăiți!  Dedicați-vă pentru ceea ce este mai bun din viață! Deschideți ușile cuștii și zburați!  Vă rog, nu ieșiți la pensie înainte de vreme.”

Un alt îndemn plin de înțelepciune pentru a alunga monotonia și indiferența găsim în cuvintele care au valoare de document: Visurile cele mai frumoase se cuceresc cu speranță, răbdare și angajare, renunțând la grabă.  În același timp, nu trebuie să ne blocăm din cauza nesiguranței, nu trebuie să ne fie frică să riscăm și să comitem greșeli.  Mai degrabă trebuie să ne fie frică să trăim paralizați, ca morții vii, reduși la subiecți care nu trăiesc, pentru că nu vor să riște, pentru că nu duc înainte angajamentele lor sau le este frică să greșească.  Chiar dacă greșești, vei putea mereu să ridici din nou capul și să reîncepi, pentru că nimeni nu are dreptul să-ți fure speranța.”

Singura șansă de a scăpa din mrejele plictiselii este aceea de a da aripi visurilor pe care Dumnezeu le-a pus în inima ta.

sursa foto: internet

Ștefan Robu

vineri, 23 iulie 2021

Luați -ne copilăria și ne-ați luat totul...

 

Copilăria este cea care duce în brațe visurile noastre de oameni mari și le îngrijește ca o mamă, hrănindu-le zilnic cu perseverență.  Copilăria are vârsta noastră, pentru că fiecare etapă a vieții are nevoie de doza ei de copilărie pentru a putea spera la ziua de mâine în pofida dificultăților de azi. De aceea cine își pierde copilăria a pierdut totul: inocența gândurilor și a faptelor, sinceritatea prieteniilor și a cuvintelor, valoarea familiei și a bunătății.

Se spune că e vai și amar de oamenii care nu au avut o copilărie fericită. Însă de două ori vai și amar de tinerii care își pierd copilăria. Și mai mult: de trei ori vai și amar de hoții de copilării, de oamenii care distrug copilăriile: bine ar fi fost pentru oamenii aceea dacă nu s-ar fi născut.

Distrugerea copilăriilor este trădarea lui Dumnezeu. „Adevar vă spun: tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut...„ Cu câtă gingășie, speranță și iubire ne spune astăzi Mântuitorul: „Lăsați copilașii să vină la mine și nu le interziceți, căci a unora ca aceștia va fi împărăția lui Dumnezeu! Adevăr vă spun, cine nu primește împărăția lui Dumnezeu ca un copilaș nu va intra în ea.

Și ce înseamnă să rămâi copilaș? Înseamnă să-ți păstrezi inocența gândurilor; înseamnă să fii atât de mic și smerit, încât să simți mereu nevoia de cineva mai mare care să te protejeze și în care să ai încredere, toată încrederea; înseamnă să prețuiești familia și prietenii și să-ți tresalte inima atunci când spui mamă, tată, frate, soră, prietene; înseamnă să plângi cu cei care plâng și să râzi cu cei care râd; înseamnă să zâmbești fericit în fața frumosului, iar când vezi răul să fii dezorientat și cu fața schimonosită, pentru că nu înțelegi manifestările care tulbură ordinea universului, nu înțelegi răul, inamicul binelui și al fericirii.

Dacă așa stau lucrurile, oare noi mai suntem copii? Sau e timpul să plecăm în căutarea copilăriei pierdute, furate, uitate?

Merită sa facem această călătorie pentru a ne recupera copilăria: nevinovăția ei, speranța ei într-o lume mai bună, credința ei în împărăția cerurilor. Iar dacă nu ne interesează copilăria de dragul viitorului, să ne intereseze de dragul prezentului, pentru că atunci când nu mai suntem copii, înseamnă că am murit de mult.

sursa foto: internet


ștefan robu

vineri, 16 iulie 2021

BOALA ȘI APARIȚIA EI,

 

Boala, suferința fizică, este starea în care energia negativă a depășit limita critică și organismul, ca un tot unitar, a ieșit din echilibru. Corpul ne informează despre această stare pentru ca noi să putem corecta greșeala.. De fapt, el ne-a informat mult mai devreme, prin toate senzațiile neplăcute dar, întru-cât nu i-am acordat nici o atenție, corpul sa îmbolnăvit. Dacă boala sufletească a fost neglijată, trece în boala fizică. Prin aceasta corpul ne atrage atenția asupra situației ce trebuie corectată.

Înăbușirea semnalului bolii cu ajutorul medicamentelor inseamnă agravarea patologiei. În acest caz, boala trebuie să se intensifice ca să conștientizăm un nou semnal de alarmă.

Cauza inițială a fiecărei boli o constituie stresul, al cărui grad determină caracterul bolii. Fiecare organism are cerințele sale. Fiecare organism trebuie să-și îndeplinească sarcina sa. Trebuie să-ți recunoști în liniște posibilitîțile. Cu aceste posibilități se poate trăi întreaga viață în sănătate și liniște creând binele. Boala este consecința unei acțiuni incorecte prin care balanța cântarului umplute cu bine și rău sau înclinat în favoarea răului.

Orice întreg este alcătuit din bine și rău. Prin urmare, binele nu este niciodată doar bine și răul nu este niciodată doar rău. Stresul are de asemenea partea lui bună, ne obligă să facem bine, fiindcă, în caz contrar, apare boala.Orice lucru de care se izbește omul în viață îi este necesar la ceva. Acel rău de care mă izbesc, eu singur îl atrag către mine prin gândirea incorectă. Orice dificultate constitue o urmare a gândirii incorecte și dacă nu ne-am însușit aceasta mai devreme, suntem nevoiți să ne-o însușim acum. Atâta timp cât nu vom trage niște concluzii, corpul nostru va suferi tot mai mult și mai mult. Corpul meu mă iubește. Dacă nu m-ar iubi, ar fi indiferent. Boala este semnul iubirii. Corpul nu poate să ne informeze decât prin suferința fizică, pentru că spiritul nostru nu știe să procedeze altfel. Și, totuși, cu cât omul acumulează mai multă experiență, cu atât mai repede conștientizează că durerea sufletească este mai amară decât cea fizică.

Durerea sufletească se adună până în clipa când se umple vasul cu ultima picătură și apare durerea fizică. Cu cât se adună mai multe stresuri, cu atât mai gravă este boala. Îmbolnăvindu-ne nu prea grav, noi ardem energia negativă și ne însănătoșim. Boala este o lecție de viață în urma căreia ar trebui să devenim mai înțelepți. Suntem liberi să alegem singuri, să învățăm prin suferințe condamnându-ne la boli așa cum procedează cea mai mare parte a omenirii sau cu ajutorul învățăturii ce răsună în sufletul nostru. Spiritul este veșnic, iar corpul este efemer. Spiritul este sentiment, corpul este gând. Spiritul este ideal, corpul este material. Ambele, însă, au conștiință. Gândurile constitue nivelul corpului fizic.

Rațiunea îi este dată omului nu pentru frumusețe ci pentru a-i folosi

Ștefan robu

imaginea foto: internet

vineri, 9 iulie 2021

VIAȚĂ, IUBIRE, ȘI SPERANȚĂ,


     În principiu, viața este simplă.  Toată varietatea, pe care o  noi o numim viață, se bazează exlusiv pe acea particulă uluitor de mică, și de aceea invizibilă, care este energia iubirii. Aceasta este energia sensului vieții, sau existenței. Într-un cuvânt - energia gândului. Viața omului nu este altceva decât căutarea sensului vieții.  Fericirea înseamnă că sensul vieții a fost găsit, a fost găsită iubirea. În felul acesta, energia gândului este materială, dar, întru-cât ea nu poate fi văzută cu ochiul, a fost considerată până acum ca fiind imaterială. Taina rîmâne taină până se dezleagă misterul.  Minunile rămân minuni până când pătrundem în esența lor. Puțin câte puțin se clarifică și esența invizibilă, subtilă a bolilor, iar vindecarea lor cu ajutorul gândurilor capătă logică. Cum se spune, timpul aranjează totul. Deocamdată știm că teoria precede practica.

Orice om trimite prin gândul lui energia din care el este format. Orice om produce schimbări în el însuși, dar nu știe să le vadă și nu îndrăznește să creadă în ele. Gândul acționează ca o găleată de apă aruncată pe niște pietre încinse. Imediat omul înțelege că gândul lui a fost urmat de o faptă pe măsură. Este bine când oamenii conștientizează acest lucru și nu mai repetă aceleași greșeli. În esență, gândul acționează încetul cu încetul și de aceea ne îndoim de materialitatea lui. Caracterul unui om reprezintă un ansamblu de idei constante, specifice pentru fiecare, ansamblu considerat invariabil și, dacă se repetă continuu aceleași gânduri, din firicele de nisip poate crește un munte. Cât de mare este muntele și cât de specific este el pentru persoana respectivă, atât de gravă și de specifică este și boala lui.

A vindeca cu ajutorul gândului echivalează cu a căra fir cu fir acest munte. Modul de gândire poate să și-l schimbe numai omul însuși. Fac excepție copiii mici care nu au o gândire independentă - universul  gândurilor lor și viața lor sunt formate de către mamă. Schimbarea universului de gândire este numită schimbarea de sine. Chipurile, ar fi cea mai mare și mai grea schimbare. Eu nu aș spune așa deoarece eu încerc nu să schimb, ci să mă schimb.Una peste alta, viața omului este o lecție și noi venim de bunăvoie pe această lume pentru a o învăța. Lecția de viață este timpul în care ne cunoaștem sentimentele. Celui ce nu înțelege legile vieții, îi va fi întradevăr greu să iubească necondiționat, deși inima lui îi spune că așa trebuie. Legile vieții sunt simple:

1-tot ce există înseamnă D-zeu... el este acea unitate supremă care din minuscule particule de energie formează o varietate de structuri aflate în permanentă schimbare. 2 tot ce există cuprinde Trinitatea divină: spirit, suflet și corp. 3Omul este singura creatură gânditoare de pe pământ.  4 natura este chiar D-zeu. 5 părerea este o presupunere în care omul vrea să creadă.  6 totul începe de la gând.  7viața omului este învățătură.  8 se poate învăța din propriile greșeli. 9 tot ce face omul aparține veșniciei. 10 noi suntem legați de tot ce am făcut prin fire energetice invizibile.  11în afară de D-zeu nu există nimic. Așadar, pe lume nu există spirit malefic sau rău. Noi ne creăm iadul în inima noastră, acolo unde ar trebui să se afle iubirea. Cel mai important lucru este să iubești.

sursa foto: internet 

Ștefan Robu



vineri, 2 iulie 2021

RUGĂCIUNEA ȘI EFECTELE EI PSIHOLOGICE,

Suntem în timpul Postului Mare și în multe situații auzim vorbindu-se despre rugăciune, despre rolul și importanța rugăciunii pentru oamenii obișnuiți sau pentru cei consacrați unei forme de trăire și implicare religioasă, despre diverse sfaturi și recomandări, conduite și ritualuri în timpul momentelor de rugăciune.

Dincolo de toate aceste aspecte, prezentate mai ales din perspectivă teologică, sunt și unele abordări care ne dovedesc faptul că rugăciunea are beneficii psihologice și fiziologice dovedite de numeroase cercetări. Astfel, multe persoane care au o credință puternică și o trăire religioasă intensă sau care parcurg momente de convertire autentică și au o activitate spirituală intensa prezintă un nivel mai mic de depresie, de anxietate, de alienare și nu au un conflict cu sine și cu cei din jur. În plan fiziologic, au tensiunea arterială mai scăzută, un sistem imunitar mai bun și resurse de vindecare mai rapide în urma unor traumatisme, intervenții chirurgicale sau alte afecțiuni cronice care dezechilibrează funcționarea normală a  organismului.  Altfel spus, rugăciunea este o forță puternică și pozitivă în viața noastră, atât în comuniunea directă cu Dumnezeu, cât și în determinarea și susținerea unor beneficii în plan psihologic și fizic, devenind adesea pentru mulți dintre noi un factor terapeutic major  în momentele dificile din viață.

Literatura de specialitate prezintă numeroase articole și studii referitoare la efectele rugăciunii din perspectiva neuro - psiho - fiziologiei.  Evident că sunt și unii mai sceptici, care văd în rugăciune forme de autosugestie, de programare lingvistică etc. Interesant ar fi să trecem în revistă câteva concluzii relevante.  Astfel, unele cercetări demonstrează că rugăciunea alimentează și susține speranța în ajutorul divin care,  în opinia psihologilor, constituie un mecanism de coping centrat pe emoții(mecanism de reechilibrare/reglare a emoțiilor generate de un eveniment sau factor stresor). Dintr-o altă perspectivă, rugăciunea influențează semnificativ dezvoltarea autocontrolului, a stăpânirii de sine, creșterea rezistenței în fața ispitelor și tentațiilor cotidiene. Dacă ne referim la aspecte neuro fiziologice și biochimice, sa demonstrat că momentele de rugăciune autentică determină o serie de modificări privind sinteza și fluxul neurotransmițătorilor sau hormonilor de la nivelul creierului(serotonina, dopamine, enorfinele) care generează și potențează starea de bine, de fericire, de echilibru interior. Așa se explică mulțumirea noastră și starea de împlinire pe care o trăim atunci când participăm cu mintea, cu inima și cu sufletul la momente de rugăciune sau exerciții spirituale.

Trebuie spus faptul că rugăciunea nu este o simplă rostire de cuvinte, uneori făcută mecanic, repetitiv și liniar.  Cuvintele rostite în rugăciune trebuie să treacă prin filtrul conștiinței, al gândirii, al voinței și al afectului. Modul în care ne rugăm, frecvența,  perseverența și intensitatea rugăciunii contribuie la declanșarea acelor resorturi interioare care pot schimba ființa umană în mod radical(vindecări miraculoase, convertiri neașteptate, reușite sau performanțe uimitoare etc.). Dar cel mai dificil mod de a ne ruga este rugăciunea inimii, în tăcere, în pace interioară, în completă detașare de cele lumești. Nu întâmplător citim în cărțile sfinte sau în viețile sfinților cum pustiul, izolarea în munți, viețuirea în chilii ascunse, traiul auster sunt tot atâtea căi spre adevărata și rodnica rugăciune.  Nu în ultimul rând, rugăciunea trebuie să fie simplă și sinceră și, de ce nu, asemenea  celei practicate de scriitorul rus Lev Tolstoi: Vreau să trăiesc aici prin tine. Iar dacă sunt cu tine, totul e bine.


sursa foto: internet
Ștefan Robu


sâmbătă, 26 iunie 2021

MUGURI DE VIAȚĂ, DE CREDINȚĂ ȘI DE SPERANȚĂ,

 

Anotimpul renașterii, timpul în care viața umple din nou golul lăsat de întunericul și gerul iernii, vremea în care sufletul nostru tânjește după lumină, căutăm să purtăm o haină nouă, să ne primenim casa, timpul parcă devine mai generos, în jurul nostru totul învie, se schimbă.

Mugurii de viață își fac simțită prezența peste tot, în toate grădinile, livezile și curțile, pe întinsul câmpiilor, în cuiburile păsărilor, în staulul păstorilor.  Oamenii gospodari își curăță pomii și grădinile de ramurile uscate, de vegetația moartă sub mantia iernii, de gunoaiele și reziduurile care pot înăbuși firele proaspete de iarbă sau plantele firave ieșite din semințele aruncate în pământul fertil. Natura se bucură, cântecul păsărilor ne ostoiește sufletul, florile viu colorate ne îmbie la visare, cerul senin și razele soarelui ne cuprind într-o îmbrățișare pe care o așteptam demult și n-am mai vrea să se termine.

În tot acest tablou, creștinul învață să dea sens vieții, să dea valoare vieții și să iubească viața.  Bobul semănat în pământ moare, dar nu în zadar. Dumnezeu - Omul a intrat în pământ, depus de oamenii care l-au condamnat și ucis, dar a devenit pentru noi, asemenea unei semințe, sursă de viață, de viață veșnică. Oare avem puterea interioară de a înțelege și accepta această metamorfoză a eliberării noastre?  Oare știm noi să prețuim libertatea care ne-a fost dăruită? Adesea privim și înțelegem viața ca și cum am asista la un spectacol oferit de natură în fiecare stagiune de primăvară în parcuri și grădini, în păduri și poienițe multicolore.  Am avut curajul și puterea de a ne curăța ramurile care nu aduc rod în viața noastră?   Sau am rămas la fel ca în anii trecuți, au mai crescut, sau mai îndesit, riscând ca la un moment dat să ne sufoce voința și credința că am putea fi și noi un pom cu adevărat roditor. Nu cumva, viața noastră riscă să intre în aceiași rutină, în aceleași obișnuințe?  Nu cumva, după ce entuziasmul și euforia primăverii vor trece, vom intra din nou în așteptare și vom face din nou promisiuni pentru primăvara viitoare?

Cuprinși de dorința de transformare, creștinii au parcurs perioada postului mare, timp în care fiecare și-a pregătit, mai mult sau mai puțin, grădina sufletului și ogorul inimii în care să cadă bobul credinței răspândit în Lumina Învierii.  Ce coincidență frumoasă se petrece în fiecare primăvară, atunci când natura renaște în toate formele și ungherele sale,  când sunetul clopotului bisericii se aude altfel atunci când ne cheamă la întâlnirea cu Lumina sfântă! Dar oare bobul credinței noastre a prins cu adevărat viață, va aduce rod, va rezista până la vremea secerișului?  Sau suntem prinși într-un ritual repetitiv, ca oricare alt moment de sărbătoare din calendarul agățat de perete, în care ne uităm din când în când să căutăm următoarea sărbătoare și dacă mai avem o zi liberă în plus?  Iar în acest răstimp spicul crescut din bobul de credință este uitat și părăsit în arșița indiferenței noastre, nemaiavând puterea să aducă rod.  Și totuși... chiar și în momentele de descurajare și prăbușire interioară ni se oferă șansa de a ne ridica.  Mugurele de speranță ne trezește sufletul, ne dezmorțește cugetul și ne deschide ochii credinței.

Speranța și credința sunt cele două aripi care ne ajută să trecem cu bine de la întuneric la lumină, de la suferință la vindecare, de la viața de aici la viața de dincolo.  Scriitorul american George Iles spunea că speranța este credința care te ține de mână în întuneric - ca să putem ajunge la lumină, la viață.  Unde este speranță, de credință, și unde este credință, este viață, iar lumina cea fără de sfârșit le învăluie pe toate într-un chip nou.

sursa foto: internet

Ștefan Robu

vineri, 11 iunie 2021

DORINȚELE ARZĂTOARE PUN LUMEA ÎN MIȘCARE,

 

Noi ne aflăm în această lume doar pentru a ne satisface nevoia de supraviețuire.  Marea dorință primordială care a dat naștere lumii spațio - temporale nu a avut nici o clipă intenția de a ne face să trăim experiențe neplăcute, ci dimpotrivă, de a ne ajuta să ne distrăm și să fim fericiți, să evoluăm și să creștem, obiective pe care nu le putem îndeplini decât prin urmărirea pasiunilor unice pe care le avem.  Mult prea mulți oameni cred că dorințele lor sunt frivole și că visele lor sunt egoiste.  Adevărul este că planeta noastră este un paradis al opulenței și al abundenței, împărtășindu-și comorile cu toți cei ce îi ies în întâmpinare prin gândirea lor nelimitată, prin așteptările lor mărețe și prin acțiunile lor elementare.  Cu cât îi permitem planetei să își împărtășească într-o mai mare măsură comorile cu noi, cu atât mai mult facilităm inclusiv participarea altor oameni la aceste comori, printr-un proces care depășește cu mult visul nostru inițial.

Dorințele noastre sunt daruri, nu blesteme, și ar trebui să ne fie onorate ca atare.  Ele reprezintă spiritul vieții care dansează prin noi, indicând direcții care ne vor inspira și conducându-ne către manifestarea potențialului nostru real.  Visele noastre sunt la rândul lor daruri, și încă mult mai remarcabile decât cred în mod obișnuit oamenii.  Ele simbolizează dorințele noastre și ale sufletului nostru, ținând cont de tot ce am făcut vreodată, de înclinațiile, preferințele, aptitudinile și talentele noastre, astfel încât să creștem și să devenim mai mult.  Nefiind provenite de la egoul nostru, ele ne pot tulbura sau agita, dar întotdeauna sunt realizabile și simplul fapt că le-am primit arată că suntem demni de ele.  Așa cum știi, nu există coincidențe și nici accidente, ci doar evenimente orchestrate de gândurile noastre, care atrag în viața noastră circumstanțe și jucători care corespund lucrurilor la care ne-am gândit.

Un vis nu este egoist decât dacă te gândești la el din perspectiva lipsurilor și rarității, respectiv dacă pornești de la premisa că nu poți primi ceva decât în detrimentul altor oameni care își doresc același lucru. Această convingere devine însă imposibilă dacă înțelegi că suntem cu toții ființe spirituale și că toate evenimentele pe carele trăim sunt simple iluzii.  Toate visele se nasc din infinitate, iar noi nu îi putem oferi acestei lumi tot ce avem de oferit decât prin urmărirea lor într-o stare de abandonare de sine, rămânând fidel viselor noastre egoiste.

Visele și dorințele noastre sunt la fel de unice depinzând exclusiv de misiunea noastră în această viață, care este unică.  Noi avem vise diferite de ale celorlalți oameni dintr-un singur motiv: acela de a maximiza șansele de a trăi aventurile și lecțiile care ne vor îmbogăți cel mai mult. 

sursa foto: internet

Ștefan Robu


vineri, 4 iunie 2021

CREATIVITATEA NOASTRĂ,

Poți cunoaște instantaneu totul, să te pui la unison cu darurile primite de tine din cer, cu scopul de a-ți îmbunătăți viața, de a introduce în ea schimbările necesare și de a-ți trăi visele, lucru care - din fericire - rămâne posibil chiar și în această societate extrem de primitivă din punct de vedere spiritual în care trăim.  Creativitatea, puntea noastră de legătură cu mintea divină.  Gândirea creatoare derivă din capacitatea noastră de a ne suspenda gândirea rațională și de a ne scufunda direct în inteligența divină. Cu toții suntem ființe  profund creatoare, dar cel mai adesea nu permitem manifestarea creativității noastre din cauza convingerilor limitatoare pe care le avem.  Metaforic vorbind, creativitatea poate fi comparată cu procesul de naștere: într-o singură clipă se naște ceva ce nu a mai existat până atunci, adăugându-se astfel la mintea divină.  De îndată ce lucrul respectiv sa născut însă, toți ceilalți avem acces la el.

Viața înseamnă mai mult decât să acumulezi bani și averi. Crede în tine și vei vedea cât de fericit și de liber te-ai născut să fii.  Știu că sună puțin c-am exaltat, dar mesajul era succint, puternic. Creativitatea nu este altceva decât o dovadă fizică în plus a faptului că noi existăm inclusiv în alte dimensiuni decât în cea fizică, putând extrage din acestea intuiții, înțelegeri și soluții care ne pot ajuta să ne continuăm mai confortabil aventura în această viață.

Un alt exemplu al conexiunii interioare cu sinele nostru superior sunt nesfârșitele transmisii din alte lumi pe c are le primesc unii oameni.  Este vorba despre oameni care își pot auto induce(de regulă la voință) o stare de transă, în timpul căreia un alt aspect al ființei lor(uneori chiar o altă personalitate) preia controlul asupra lor.

Creativitatea nu este altceva decât o dovadă fizică în plus a faptului că noi existăm inclusiv în alte dimensiuni decât în cea fizică, putând extrage din aceste intuiții, înțelegeri și soluții care ne pot ajuta să ne continuăm mai confortabil aventura în această viață. Mai mult, eu cred chiar că noi participăm efectiv și continuu la acest proces de comunicare, în fiecare zi a vieții noastre, nu neapărat cu altă personalitate, cât cu acel aspect mai vast al ființei noastre de la care provin intuițiile și instinctele noastre. Ținând cont că suntem cu toții creaturi fizice, iar gândurile nu pot fi produsul creierelor noastre, singura concluzie logică ar fi că fiecare gând al nostru ne este transmis într-o măsură mai mare sau mai mică de sinele nostru superior, fiind repetat de eul nostru fizic.  Ideile care ne trec prin minte nu sunt formulate de corpul nostru fizic, care nu este decât un instrument mecanic, un fel de aparat de înregistrare și redare. Privind lucrurile din această perspectivă, , noi suntem cu toții canale ale unor transmisii provenite din alte lumi, pe care corpul nostru fizic le traduce în dimensiunea noastră fizică.  O dată în plus, acest lucru nu ar fi posibil dacă nu am avea o conexiune divină cu infinitatea.

Simplul fapt că acestea provin dintr-o sursă exterioară lumii, nu înseamnă automat că toate sunt corecte și utile.  Fii propriul tău moderator și filtrează toate informațiile primite din afară, indiferent de sursa lor. Logica nu este singurul instrument pe care îl putem folosi pentru a face față sarcinilor și provocărilor cu care ne confruntăm. Dacă ne vom folosi, pe lângă ea, și de intuițiile impulsurile și instinctele noastre, respectiv de creativitatea și de sentimentele noastre intuitive, aceste veritabile daruri primite de la mintea divină, noi vom putea face față mai ușor acestor provocări, ne vom liniști stările de anxietate și vom manifesta viziuni și revelații care nu au mai existat vreodată până la noi.

Dacă vom lăsa garda jos și dacă ne vom folosi de aceste daruri, noi vom ajunge să percepem viața dintr-o perspectivă infinit mai vastă și mai completă decât ar putea face vreodată creierul nostru logic.

sursa foto: internet

Ștefan Robu
 

vineri, 28 mai 2021

CUNOAȘTEREA DIRECTĂ,


Intuițiile, impulsurile și instinctele noastre reprezintă forme de cunoaștere directă, la fel ca și iluminarea spontană.  Ele își au originea într-o zonă profundă a ființei noastre, respectiv în sinele nostru superior, și ne revelează adevărul referitor la realitatea noastră și la dramele pe care tocmai le creăm.  Este ca și cum am avea acces la mintea divină printr-o fereastră anume a acesteia.  Aceste revelații apar când ne așteptăm mai puțin.  Din fericire, noi le putem cultiva, bucurându-ne astfel mult mai frecvent de înțelepciunea pe care ne-o pot oferi și de adevărul lui.  Dat fiind că suntem ființe spirituale nelimitate, iar spațiul nu reprezintă altceva decât o iluzie, noi ne aflăm pretutindeni simultan.  Conștiința noastră ajunge până în cele mai îndepărtate puncte din spațiu, incluzând în sine toți atomii și toate moleculele de pe pământ. Fiind cu toții una, noi suntem conectați cu întreaga cunoaștere și cu tot ce sa întâmplat vreodată în Univers, inclusiv cu tot ceea ce se va întâmpla în viitor.  Cu alte cuvinte, noi avem un acces permanent la înțelepciunea infinită.  De bună seamă, dacă gândim sau credem altceva, de pildă că suntem ființe umane limitate, care nu sunt capabile să cunoască decât ce au fost învățate sau ce au experimentat fizic, noi ne blocăm singuri accesul la acest izvor etern al înțelepciunii.

Conexiunea noastră cu infinitul ne permite să fim cu toții medium psihici, chiar dacă unii dintre noi par să aibă un acces mai ușor la informațiile invizibile decât ceilalți.  Important este să înțelegem că punctul de plecare al accesului la cunoașterea și la înțelepciunea infinită este conștientizarea faptului că acestea ne stau deja la dispoziție, chiar dacă ne-am băgat singuri în cap că ele ne sunt inaccesibile. Majoritatea oamenilor cred că trebuie să se comporte ca și cum nu ar ști nimic, exceptând situația în care pot demonstra anumite lucruri sau le pot învăța pe cale intelectuală, în general din surse exterioare. Societatea în care trăim și evoluția convingerilor noastre nu fac decât să întărească acest tip de comportament.  În realitate, cea mai bună dovadă o constituie chiar experiențele noastre de cunoaștere directă sau revelațiile noastre personale, care ne permit să trecem instantaneu de la o întrebare la primirea inexplicabilă a răspunsului care ne interesează.  Toți oamenii se folosesc în permanență de conexiunea cu spiritul lor, iar aceste experiențe pot fi recunoscute cu ușurință dacă ne întrebăm de unde provin gândurile, amintirile și ideile noastre.  Convingerile noastre limitatoare refuză să accepte orice dovadă a unor evenimente și circumstanțe care nu le corespund.

Adevărul este că orice om  are un acces direct și imediat la întreaga cunoaștere și înțelepciune universală, atât timp cât renunță la convingerile sale limitatoare.

sursa foto: internet

Ștefan Robu

vineri, 21 mai 2021

PERSONALITATEA NOASTRĂ, PROVENITĂ DINTR-O SURSĂ EXTERIOARĂ!

Unele din dorințele  și din visele noastre sunt înnăscute, în timp ce altele sunt formulate de-a lungul acestei călătorii. Visele înnăscute par implantate în sufletul nostru și fac parte integrantă din personalitatea noastră, provenind dintr-o sursă exterioară conștiinței noastre obișnuite.  Mulți maeștri au afirmat de-a lungul timpului că noi suntem ființe spirituale care trăiesc o experiență umană.  Într-adevăr, noi primim directive și indicații de la sinele nostru spiritual, sub forma viselor și dorințelor, a instinctelor, intuițiilor și impulsurilor; altfel spus, a sentimentelor care ne ajută să ne găsim calea.

Aceste veritabile daruri din cer, sentimentele noastre intuitive, au o origine mai celestă decât gândurile, emoțiile și acțiunile noastre de zi cu zi, care nu sunt altceva decât consecințele experiențelor noastre în dimensiune spațio- temporală, adică reacții la evenimentele și circumstanțele pe care ni le creăm noi înșine.   Invers, sentimentele noastre - și prin ele înțeleg dorințele, intuițiile și impulsurile noastre, nu emoțiile de zi cu zi - provin dintr-o sursă divină, fiind, așa cum spuneam, veritabile daruri din cer.  Ele sunt daruri primite de noi deoarece provin dintr-o sursă exterioară conștiinței de veghe, dar nu exterioară ființei noastre profunde.  Altfel spus, ele provin din interiorul nostru, independent de lumea fizică în care trăim.

Desigur, nu putem vorbi de o separare reală între ființa noastră fizică și cea spirituală, întru-cât spațiul și distanța nu reprezintă decât iluzii.  Din păcate, din cauza focalizării noastre aproape exclusive asupra realității lumii înconjurătoare, noi am ajuns să neglijăm în mare măsură facultățile spirituale.  Din fericire, prin deschiderea ochilor spirituali noi putem să ne batem din nou pe umeri cu sinele nostru spiritual, creând  astfel oportunități pentru o mai mare împlinire și pentru o fericire mai profundă, apropiindu-ne de sursa magică din care sa născut conștiința noastră obișnuită.

sursa foto: internet

Ștefan Robu
 

BUCURIA SĂRBĂTORILOR DE CRĂCIUN,

Este timpul să ne bucurăm, este perioada sărbătorilor! Pe mulți dintre noi ne găsește fiind ocupați: să cumpărăm cadourile ideale pentru cei...