https://draft.blogger.com/blogger.g?blogID=6956326260215646207#templatehtml

Faceți căutări pe acest blog

joi, 26 august 2021

JUVENES ECCLESIAE, CORUL TINERILOR DIN IAȘI, MICI AMĂNUNTE, LA 25 ANI DE LA ANIVERSARE,

Se spune că Dumnezeu, după ce la creat pe om și i-a dat posibilitatea să se exprime în cuvinte, a descoperit că omul, în simplitatea lui, nu reușește întotdeauna să transmită emoția și intensitatea trăirilor lui.  Și atunci, plin de iubire și milostivire față de creația sa, i-a oferit omului alternative - muzica, pictura, sculptura etc. 

Iată de ce, atunci când suntem martori sau părtași la un eveniment muzical sacru, simțim o transformare profundă, o trăire care nu poate fi explicată în cuvinte, o înălțare spirituală și o feerie emoțională inegalabilă.  Oare de ce? Pentru că omul, atunci când știe să devină recunoscător Creatorului, trăiește ceva din bucuria acestuia. Așa am simțit eu când, în ziua de Rusalii am audiat concertul aniversar al corului tineretului din Iași, o emoționantă interpretare a operei  Misa Încoronării(Kronungmesse) de W.A.Mozart. În popor se spune că, atunci când trăiești momente de mare înălțare sufletească, ai atins paradisul sau tălpile lui Dumnezeu.  În acest context am regăsit cuvintele dirijorului Maximilian  Husaru, , cel care,  prin stilul și pedagogia lui este principalul catalizator și fervent al acestui cor: „Nu aș vrea să crezi că aceștia sunt extratereștri. Că aceștia nu au o ocupație. Ba da. Doar că acești tineri, în drumul vieții de zi cu zi, simt nevoia de a oferi puțin din timpul lor pentru a-l preamări pe Dumnezeu. Oferă puțin din timpul lor doar pentru ca tu să fii înălțat către cer prin cântarea lor.„ 

Muzica sacră prin definiție, transformă ființa umană, acționează ca un balsam sufletesc cu efecte imprevizibile, transcendente, schimbă destine și convertește inimi de piatră, asemenea clopotului de seară care rostește Angelus. Apropo, nu-i așa că , în noaptea sfântă a Paștelui, atunci când se intonează popularul imn Aleluia de Handel, sau în ziua Crăciunului, când se intonează solemnul Gloria in excelsis Deo, în variate compoziții și abordări dirijorale, simțim cum ceva se schimbă în noi și în jurul nostru? Iată cum alfabetul notelor muzicale, alternativa proniei divine pusă la dispoziția omului, devine o cale de rugăciune, de cunoaștere a sacrului în forma sa autentică și de întâlnire autentică cu Creatorul. Ce poate fi mai frumos și mai sublim în existența noastră efemeră!?

Încă din antichitate, marele filozof Platon spunea: ”Muzica este o lege morală. Ea dă suflet Universului, dăruiește aripi minții, luminează imaginația și învăluie în farmec și veselie lumea și tot ce ne înconjoară,” iar Ludwing van Beethoven afirma: „Muzica este mediatorul dintre viața spirituală și cea a simțurilor.”  Aniversarul corului Juvenes Ecclesiae din Iași reprezintă un moment de profundă recunoștință pentru toate generațiile de tineri care au contribuit la evoluția și devenirea acesttui cor, recunoscut ca un adevărat creuzet al emoției și bucuriei de inspirație divină, ca o făclie vie a credinței autentice, ca un mesager peste ani și generații al iubirii divine traduse în acorduri muzicale și în efecte vocale cu puternic impact terapeutic la nivel emoțional și spiritual.

Când un ritm melodic însoțit de un text sacru trezește emoție maximă și stârnește lacrimi de trăire și împlinire sufletească, înseamnă că acolo este prezent Dumnezeu. Ce întâlnire frumoasă, ce revelație spirituală!

sursa foto: internet

Ștefan Robu  
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

BUCURIA SĂRBĂTORILOR DE CRĂCIUN,

Este timpul să ne bucurăm, este perioada sărbătorilor! Pe mulți dintre noi ne găsește fiind ocupați: să cumpărăm cadourile ideale pentru cei...