STEREOTIPURILE SI PREJUDECATILE---
bariere in cunoasterea si acceptarea aproapelui,
Stereotipurile reprezinta idei fixe, ginduri superficiale, in general gresite...Stereotipurile si prejudecatile ne influenteaza viata de zi cu zi, iar in anumite imprejurari operam cu ele, in ciuda faptului ca ne credem lipsiti de prejudecati. Nu de putine ori ele pot deveni bariere in comunicarea, cunoasterea si acceptarea celor din jurul nostru; din acest punct de vedere trebuie sa avem disponibilitatea de a lupta cu propriile noastre prejudecati, astfel incit sa nu ajungem in situatii de discriminare, marginalizare, respingere sau excludere a unor semeni pe motive subiective, influentate de stereotipuri si reprezentari eronate despre altii( adesea observam ca atitudinea si conduita noastra fata de un strain este influentata de felul cum arata sau cum este imbracata persoana respectiva).
Stereotipurile reprezinta idei fixe, deformate, ginduri superficiale,mituri camuflate sau pareri comune, in general gresite, pe care oamenii le au in legatura cu diverse persoane, situatii lucruri, fenomene, pe care creierul nostru incearca sa simplifice realitatea complexa, astfel incit mintea si corpul sa dezvolte raspunsuri automate la stimuli similari; ele fac parte din mostenirea noastra culturala si se transmit in timp la fel ca si normele sociale, obiceiurile, traditiile(sint studii care arata prezenta stereotipurilor chiar la virste mici, de 6-7 ani).
Prin urmare, noi sintem contaminati inca din copilarie cu anumite idei, mesaje, informatii care ne contureaza stereotipurile si in baza carora ne activam prejudecatile(spre exemplu, pisica neagra si numarul 13 aduc ghinion,barbatii nu au voie sa plinga, sarea varsata aduce cearta in familie, nu te intoarce din drum pentru ca o sa ai ghinion toata ziua etc).
Pe masura ce crestem stereotipurile tind sa ne amorteasca simturile si gindirea, ne incorseteaza eexistenta si odata internalizate, in propriul sistem de gindire, ele ne transforma in adevarati robotei care pun in aplicare tot felul de clisee si softuri primite de la familie, prieteni, mass-media etc., ulterior ele fiind imbogatite prin propria noastra contributie.
Si uite asa incepem sa credem ca baietii sint superiori fetelor, ca idealul de frumusete feminin se traduce prin dimensiunile 90-60-90, ca este suficient sa ai bani pentru a deveni cineva etc.
Prejudecatile se refera mai degraba la o anumita opinie preconceputa, rationament eronat, reactie emotionala, pozitie, atitudine sau tendinta globala, pro sau contra,favorabila sau defavorabila, fata de una sau mai multe persoane, in baza apartenentei lor la un anumit grup sau la o anumita etnie, cultura, religie,clasa sociala sau influientate de alte caracteristici personale.
Atit stereotipurile cit si prejudecatile pot fi intelese ca niste filtre de protectie dezvoltate de om impotriva afluxului de informatii pe baza carora judecam evenimente,situatii, oameni, fara o cunoastere directa, personala sau doar dupa cunoastere superficiala; ele ne limiteaza intelegerea corecta si obiectiva a unei realitati si construiesc bariere, adesea foarte rigide la influiente rationale si in comunicarea sau interactiunea cu cei din jurul nostru.
De cele mai multe ori stereotipurile si prejudecatile ne determina sa dezvoltam si sa folosim etichete la adresa celorlalti, fara sa constientizam efectul si impactul lor asupra persoanelor in cauza.
Nu/i mai putin adevarat ca aceste etichete, imediat dupa rostirea lor, ne creeaza iluzia unei stari de liniste, de eliberare si satisfactie, fara sa anticipam efectele si costurile pe termen lung(se spune ca cele mai dureroase rani sint cele provocate de cuvinte si nu cele fizice).
MOMENTUL ADEVARULUI; De ce ne grabim sa catalogam actiunile si comportamentul celor din jur ca fiind bune sau rele si niciodata nu admitem ca deciziile umane sint relative si tin de mai multi factori?
Oare prima impresie despre ceva sau cineva nu este influientata adesea de prejudecatile noastre?
Ce simti atunci cind cei din jur te analizeaza pe baza unor stereotipuri si prejudecati?
EPILOG;Construirea propriei personalitati ar trebui sa reprezinte un proces prin care sa ne afirmam propria voce si sa evitam sablonarile care ne ingusteaza perspectivele. Din punctul meu de vedere cred ca este mai putin important sa aratam celorlalti cit de lipsiti de prejudecati sintem; mai important ar fi sa aratam cit de mult luptam impotriva propriilor prejudecati si cit de mult reusim sa invingem in aceasta lupta.
Nu/l poti intelege si respecta pe cel de linga tine pina cind nu accepti sa lupti cu propriile prejudecati.
Omul care are prea multe prejudecati nu se va putea bucura de propria sa libertate si va gasi mult mai greu calea spre adevar.
CU MULT DRAG PENTRU VOI DRAGI PRIETENI!
*UIMITOAREA PUTERE A SENTIMENTELOR. SENTIMENTELE, EMIT VIBRAȚII ATÂT POZITIVE CÂT ȘI NEGATIVE. ELE SUNT O REFLECTARE PERFECTĂ A CEEA CE EMITEM. ÎNDRUMARE PERSONALĂ ȘI SPIRITUALĂ, TOTUL DESPRE VIAȚĂ, SPERANȚE ȘI VISE ÎMPLINITE.
Faceți căutări pe acest blog
luni, 20 aprilie 2015
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
BUCURIA SĂRBĂTORILOR DE CRĂCIUN,
Este timpul să ne bucurăm, este perioada sărbătorilor! Pe mulți dintre noi ne găsește fiind ocupați: să cumpărăm cadourile ideale pentru cei...
-
The French President, who surrenders to the United States on Monday,will evoke ,the terrorism, the Iran and the international trade with...
-
The social network has announced several measures to change his newsfeed in recent weeks and says want to favor ' The commitment citi...
-
The 2018 edition of World Reporters Without Borders World Ranking worrying of a re-Winning the hostility of political power towards jour...
-
The Argentine striker has won on Thursday in justice the right to register its brand of sports articles in his name in the European Un...
-
GLASUL LUI ISUS: Nu este necesar, fiul meu, sa stii multe pentru a/mi face placere. Ajunge ca tu sa ai credinta si sa iubesti cu fe...
-
Numai inima în care prevalează integritatea, încrederea, generozitatea și iubirea poate cunoaște adevărata prosperitate. Cine nu are aceste ...
-
Am fost abordat recent de un tânăr care, nedumerit de îndemnul părinților de a face cât mai multă școală, nu înțelegea rostul și importanț...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu