https://draft.blogger.com/blogger.g?blogID=6956326260215646207#templatehtml

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 4 martie 2015


CUNOASTEREA, PRIMUL PAS SPRE IUBIRE,


Nici un om nu poate trai implinit, daca nu a intilnit iubirea, iar aceasta creste pornind de la intilnirile dintre oameni. 
Asadar, un tinar nu poate ajunge sa iubeasca o tinara, daca nu are privirea programata sa observe ceea ce este bun si frumos la toate persoanele din jurul sau.
Dragostea nu se naste din ciocnirea a doua persoane, ci din intilnirea  a doua vieti, care stiu sa contemple tot  ceea ce este minunat la persoanele din jurul  lor.
Intr-un astfel de context de viata, un tinar si o tinara pot ajunge sa se intilneasca pe drumul vietii, intersectindu-se gindurile, dorintele, asteptarile lor.
S-a scris mult despre acest  moment al vietii si nu am aici intentia de a face o radiografie a acestei trairi! Doresc insa sa insist asupra urmatoarei idei: pentru ca relatia dintre doua persoane sa reziste si sa aiba consistenta este nevoie sa se faca trecerea de la indragostire  la o serioasa si adevarata cunoastere reciproca. Citind o carte ''Iubirea se construieste''se descrie astfel momentul indragostirii:  ''Celalalt  nu este vazut asa cum este intr-adevar, dar se proiecteaza asupra lui, ca pe un ecran, fantezie , nevoi, idealuri.
Este Fat-frumos sau Frumoasa din padurea adormita. Cind ecranul cade, se observa ca nu e Fat -Frumos, nici frumoasa din padurea adormita si nici macar frumoasa.
Este prima reactie de deziluzie.  Dupa acel raport, nu prea sincer, care este indragostirea,     vine momentul adevarului. ''Nu mai sintem indragostiti! Ei bine,acum putem  sa incepem sa construim cuplul''.  Indragostirea dulce se poate intari si transforma intr-o cunoastere profunda si un dialog sincer care sa ajunga la alegerea concreta a altuia''. Indragostirea este ceva care nu poate fi controlat('' inimii nu se dicteaza!''), iubirea inseamna maturitate; indragostirea inseamna a lasa lucrurile  sa mearga de la sine, iubirea pretinde o ordine a lucrurilor; indragostirea face din celalalt o obsesie, iubirea face ca celalalt sa fie mereu prezent; indragostirea ascunde, de multe ori, teama de a nu fi parasit; iubirea presupune o legatura strinsa, care face ca drumul sa fie parcurs impreuna; indragostirea este o scinteie luata drept foc, iubirea este ca o flacara sustinuta continu...Exemplele ar putea continua la infinit.
Cresterea capacitatii de a iubi presupune  a invata sa te raportezi la cealalta persoana in totalitatea ei, fara a lua din ea, doar ceea ce imi este pe plac.
Ca exemplu, nu poate sa ma intereseze doar ca arata bine, fara sa ma raportez si la valorile in care crede sau sa ma intereseze trairile lui, trecutul lui etc. 
Apoi, presupune a face efortul de a cunoaste cealalta persoana in situatiile concrete ale vietii, zi de zi, fara a avea pretentia, mai mult sau mai putin constienta, de a o face dupa chipul si asemanarea  mea. O astfel de dorinta de cunoastere a persoanei inseamna inceputul unui drum de iubire.  Pe tot parcursul acestui drum trebuie sa fie prezente unele elemente esentiale. Primul element este ''respectul''fata de celalalt, acceptarea fara conditii a felului de a fi si nu in  raport cu propriile necesitati.
Al doilea element este ''responsabilitatea'' pentru cealalta persoana, nu ca o datorie apasatoare, ci ca un  angajament voluntar, permanent.
Un alt element prezent trebuie sa fie'' grija'' pentru cresterea profunda si din toate punctele de vedere a celelaltei persoane.
Prezenta acestor valori poate fi semnul ca sa inceput un drum autentic de iubire!

CU   MULT   DRAG!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

BUCURIA SĂRBĂTORILOR DE CRĂCIUN,

Este timpul să ne bucurăm, este perioada sărbătorilor! Pe mulți dintre noi ne găsește fiind ocupați: să cumpărăm cadourile ideale pentru cei...