https://draft.blogger.com/blogger.g?blogID=6956326260215646207#templatehtml

Faceți căutări pe acest blog

marți, 17 martie 2015

                                                         VISUL   VIETII   TALE,
                                                  TRAINDU/TI   VISUL   CARE   TE   IMPLINESTE,

Vrei sa vorbim despre visul vietii tale? Un vis pe care nimeni nu poate sa ti/l implineasca. Ci numai tu.
Psihologia  dezvoltarii, din perspectiva umanista, explica elocvent cum se formeaza visul vietii unui om.
Cam pe la 12  14  16 ani, adolescentul traieste in fiinta sa un amplu proces de transformare si aoto/constientizare. Descopera ca are multe calitati. Dar si defecte! Realizeaza ca nu e'' perfect''(desi ar vrea).  Se simpte  cam frustat si chiar nemultumit de viata proprie. Incepe sa caute solutii si vrea(in felul sau) sa se'' perfectioneze''. Sau, spunem noi, doreste sa se realizeze. De fapt, el cauta sa schimbe ceea ce e negativ in viata sa si vrea sa/si construiasca un mod original de a gindi si de a fi. Ca sa rezolve treaba cu defectele. Incepe,prin urmare,sa tinjeasca dupa un ''ceva'' care sa fie bun, perfect mai ''minunat'',....ceva care sa aiba ''totul''. Ajunge ca, treptat, sa caute si sa gaseasca un model! Un personaj, un individ, un om, pe care il percepe un om implinit. Si vrea sa il imite. Nevoia sa de transformare se realizeaza prin urmarirea unui model. Astfel de oameni i se par perfecti, fara probleme. Reusiti. Si isi doreste cu tot dinadinsul sa fie ca unul dintre ei. Caci, simte el,i se cam potriveste. Asa se naste ''eul ideal''. Adica o ipostaza ideala a propriei fiinte, spre care se orienteaza personalitatea actuala, aceasta fiind delimitata prin numele de ''eul actual''. Exista, prin urmare, in fiecare dintre noi, un ''eu actual''(asa cum esti acum, cu personalitatea ta , cu calitati, defecte, cu nevoi, probleme si valori contemporane) si un ''eu ideal''(adica personalitatea pe care ti/ai dorio, si/ai ales/o ca model mintal; ideea care tu ai vrea sa devii; sau visul vietii tale).  Unii viseaza sa devina profesori, doctori, actori, altii ingineri, avocati etc. Exista posibilitati multiple, vaste.Intreaga energie si vointa incep sa fie indreptate spre implinerea acestui ideal. De transformare a fiintei proprii in varianta cea mai buna. Atentie! Desi ai sansa sa alegi ce vrei,nu/ti poti permite sa visezi aiurea! Oricum, orice... Nimic nu e intimplator. Ci totul trebuie sa fie in mod clar, in coerenta cu eul actual. Adica este important ca sa existe cel putin un dram de concordanta intre cele doua eu/ri; cel actual  si cel ideal, o logica, o baza pe care poti sa construiesti. Sa fii  destul de realist.. Dar, dincolo de dramul (necesar) de realism, e necesar sa ai curaj, ambitie efort si multa (multa!) credinta.Convingerea ca ai un sens, un scop, un loc al tau in univers, te ajuta, te sustine; iar eul ideal devine intr/un mod  concret realizabil.
Este posibil sa se intimple altceva; sa iti inchipui ca tu n/ai nici un vis. Sa crezi ca viata este altfel, ca poti doar sa/ti traiesti din plin prezentul si sa te bucuri de moment, distractii, chefuri etc. Si/atit. Insa te amagesti. Asemenea conceptii sint eronate. Sint simple mecanisme psihice de aparare. Te eschivezi de la un plan de  angajare doar ca sa/ti protejezi persoana ta. Sau poate uneori te simti descurajat, probabil ai mai incercat si simti ca nu mai are rost. Dar nu inchiderea in sine este solutia normala. Nu asta e menirea ta. Nu asta e cocluzia vietii.
Ci ridicarea, angajarea, daruirea prin implicarea propriei fiinte intr/un proiect frumos.
E cel mai minunat cind chiar sfirsitul te va gasi luptind, crezid, sperind, iubind ceva. Visul vietii noastre este opera lui d/zeu. Dorinta ce o descoperi in adincul tau nu este altceva decit un glas(sau o chemare) ce vine de la creatorul tau. Destul de des divinitatea iti vorbeste chiar prin dorinta ta. Plaseaza in fiinta ta  un vis, un dor dupa ceva, o inspiratie, o intuitie care insista, cheama, te insufleteste spre ceva. Simti ca doresti din inima ceva anume. Dar nu orice!. Caci domnul iti propune sa/ti orientezi persoana catre mintuirea ta si catre dragostea fata de cel de linga tine. Adica este bine sa fii si doctor si profesor, preot , muncitor...si cintaret, actor sau meserias. Orice!Atita timp cit vrei sa te implici cu inima senina in planul de iubire al lui d/zeu, ai certitudinea ca nu gresesti.''Exista, spune sfintul Paul, diferite daruri, dar este acelasi duh. Sint diferite slujiri, dar este acelasi domn. Sint diferite lucrari, dar este acelasi d/zeu care lucreaza toate in toti''(1cor  12,4-6). Permitei, deci, lui d/zeu  ca sa lucreze cele bune in (si prin) fiinta ta. Traind din plin si angajat in acceptarea visului ce ti se potriveste, colaborezi la implinirea ta ca om, ca fiu al sau.
HENRI J. M.  NOUWEN spunea ca viata noastra este ca un drum de reintoarcere la d/zeu, cel care ne iubeste, pentru a/i povesti istoria pe care am trait/o. Ar fi frumos sa/i povestim ca am trait(asa cum am stiut si am putut) dorind ca sa ne implin visul.
Din drag cu drag pentru voi dragi prieteni!
Cu mult drag!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

BUCURIA SĂRBĂTORILOR DE CRĂCIUN,

Este timpul să ne bucurăm, este perioada sărbătorilor! Pe mulți dintre noi ne găsește fiind ocupați: să cumpărăm cadourile ideale pentru cei...