Tu esti pretios!
In acest articol dedicat itinerariului iubirii, un baiat si o fata ajung la o legatura serioasa, profunda, adevarata daca fiecare vine in intimpinarea celuilalt cu dorinta unei cunoasteri reciproce(nu pot sa iubesc pe cineva pe care nu-l cunosc!) In rindurile din acest articol voi spune ca apropierea de o persoana din dorinta de a o cunoaste mai bine trebuie sa duca si la o redescoperire a propriei vieti si la o valorizare a acesteia(nu pot sa iubesc pe cineva daca nu stiu cine sint! Nu pot sa ofer ceva daca nu sint constient de ceea ce am!). O relatie de iubire face sa vina la suprafata multe aspecte ascunse ale unei persoane, deoarece pune in joc diferite componente: afectivitatea, increderea , echilibrul, autocontrolul, respectul, pudoarea etc. Tocmai de aceea este nevoie de o justa''' stima de sine'''care trebuie sa preceada si sa insoteasca permanent cunoasterea partenerului.
Adica, intr-o relatie de iubire,fac efortul de al cunoaste mereu mai mult pe celalalt, dar ma analizez si pe mine in dinamismul relatiei respective.
''Stima de sine ''este rezultatul a ceea ce gindeste si simpte o persoana despre sine, al raportului dintre imaginea ideala si imaginea reala.
In mod normal exista trei tipuri de stima de sine.
Stima realista este imaginea obiectiva despre propria persoana. Presupune constiinta propriilor bogatii interioare, a demnitatii personale, dar si recunoasterea senina a limitelor. Totodata, presupune si constiinta posibilitatilor care pot fi valorificate.
Lipsa de stima(nonstima) este prezenta atunci cind nu exista o apreciere pozitiva a propriei persoane si predomina o imagine negativa ce accentuiaza limitele si nerealizarile.
Stima realista incearca sa compenseze lipsa valorilor printr-o imagine exagerata si falsificata de sine. In situatia aceasta se declanseaza acele mecanisme prin care persoana se apara de tot ceea ce ar putea atinge imaginea falsa despre sine: gafe, greseli, acuze, umiliri etc.
Exista elemente esentiale care alimenteaza stima de sine realista si care favorizeaza cresterea persoanei si capacitatea ei de a iubi.
Cunoasterea obiectiva de sine face ca persoana sa fie capabila sa se perceapa asa cum este si sa puna in valoare toate calitatile. Capacitatea de a aprecia propria viata presupune a ma valoriza asa cum sint si a valoriza toate darurile primite, in primul rind darul vietii.
Atunci cind o persoana se considera o greseala, o eroare, totul devine negru! Apoi este nevoie sa se tinda spre bine.
Viata omului este dinamica si de aceea stima de sine se construieste atunci cind persoana aspira, se indreapta spre acele valori care aduc implinirea propriei vieti. In sfirsit, a avea o stima de sine realista este nevoie si de''integrarea aspectelor negative'' prezente in propria viata. Limitele fac parte din viata si daca nu sint acceptate si apoi integrate vor fi o permanenta sursa de nemultumire personala care se va rasfringe si asupra partenerului de viata.
Este nevoie sa fie integrate limitele fizice(felul de a arata, bolile ) etc.limitele psihologice(lipsurile, slabiciunile, traumele etc.),limitele morale(greseli, vinovatii, pacate etc.) si limitele spirituale(lipsa credintei, indepartarea de d-zeu, idolatriile etc.). Tot ceea ce am spus pina acum pare desprins dintr-un tratat de psihologie si putin legat de viata de cuplu.
Dimpotriva, lipsa unei stime de sine obiective este tot timpul o piedica in construirea unei autentice relatii de iubire si mai apoi de casatorie etc.Cuvintul lui d-zeu ne ajuta sa ne iubim cu adevarat pentru a putea iubi pe altii:''' Tu esti pretios in ochii mei, vrednic de cinste si te iubesc'''
DIN DRAG CU DRAG PENTRU VOI DRAGI PRIETENI!
CU MULT DRAG!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu