https://draft.blogger.com/blogger.g?blogID=6956326260215646207#templatehtml

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 29 iunie 2018

MOȘTENIRE,

Isus Hristos, Alexandru Macedon, sfântul Anton de Padova, Dante, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Mozart, Napoleon Bonaparte, Avram Iancu, Traian Vuia, Mihai Eminescu, Steve Jobs și următorul Steve Jobs.
Toți ne fascinează - sau ne stârnesc invidia ori antipatia, în funcție de valorile fiecăruia - pentru un singur motiv.  E un motiv mic, mic cât un atom, dar e la fel de puternic. Sunt oameni - mai puțin unul dintre ei - care au lăsat în urma lor o moștenire. Și nu orice fel de moștenire, ci una cât se poate de palpabilă. E unica moștenire pe care moliile și rugina nu o mănâncă, iar hoții nu o sapă, nici nu o fură, : o moștenire eternă, singura care, oferindu-se, sporește.
O moștenire vie care - în spiritul lui Marc Aureliu, sau al gladiatorului, referința culturală e irelevantă - se prelungește în eternitate.
Trăim - bogatul nu mănâncă cu două guri, spune o frumoasă expresie românească - , ne dăm măsura luptându-ne cu viața, și ieșim din scenă cu mai mult sau mai puțin zgomot. În nemărginirea cosmică, e bătaia de aripi a unei muște contra alizeului. E ceea ce filozofii ne învață de mii de ani, fără a se putea ei înșiși salva de finalul inexorabil. 
Însă chiar și unii dintre ei reușesc să supraviețuiască: lucrul se explică prin aceea că au răspuns, nu condițiilor timpului, ci condiției umane, adică acelui lucru care face abstracție de timp.

Vremurile noastre, ca toate celelalte de-a lungul istoriei, sunt pline de vânturători de vorbe goale. Saltimbancii de altădată au devenit potentații, showmen-ii și politicienii de astăzi, căci societatea cu elitele-i, cultura și democrația sunt niște comedii burlești. Și nici n-am vrea să fie altfel: o viață în care nu mergi  zilnic la spectacol e o viață care te obligă să-ți creezi propriul rol, propria moștenire, ceea ce e complet indezirabil.
Viața modernă e o viață de împrumut, nu în sensul economic al expresiei, deși și acesta e teribil de adevărat și de actual, ci în sensul ei filozofic: ne împrumutăm ideile din meme-uri care au devenit virale pe internet, stilul de viață din reviste glam și recomandări ale așa-zișilor guru, hainele și alte posesiuni din garderoba idolilor tv, ne împrumutăm chiar nevestele pe site-uri de specialitate.
Vițelul nostru de aur s-a mutat din fața Sinaiului: el e în stoc și, cu puțin noroc, vă va fi livrat cu  transport gratuit. Nu trebuie decât să vreți. Totul este cu putință celui care cumpără. Credința?  O poveste de adormit copii. Nu copii mici - expresia e desființată de sporul natural negativ - , ci copii mari, acei 30-somethings, pe care astfel de istorii - jertfă, loialitate, dăruire de sine - îi fac deja să caște.
Isus(care, apropo, oricât de mult ne-am dori, nu era nici dac nici român), Eminescu sau Steve Jobs, deși ei înșiși idoli ( chiar desacralizați) pentru atâția, ne învață cu totul altceva. Nici unul dintre ei n-a trăit așteptând, plezirisit, să-i pice o moștenire din cer, ci și-a asumat crearea ei, și a făcut-o misiune de viață. Iată de ce, azi, milioane și miliarde îi cinstesc, în planuri diferite.
Lumea e formată din oameni care trăiesc așteptând moșteniri, și oameni dispuși să-și dea viața ca să lase în urmă o moștenire.
Voi din ce categorie veți face parte?

sursa foto: internet
stefan robu 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

BUCURIA SĂRBĂTORILOR DE CRĂCIUN,

Este timpul să ne bucurăm, este perioada sărbătorilor! Pe mulți dintre noi ne găsește fiind ocupați: să cumpărăm cadourile ideale pentru cei...