Despre gelozie sa scris foarte mult de/a lungul timpului, fiecare epoca, fiecare autor sau personaj, fiecare specialist exprimindu/se in variate moduri sau expresii mai mult sau mai putin convingatoare. Sf. Augustin spunea ca acela care nu este gelos, nu iubeste iar filosoful si moralistul Francois de la Rochefoucauld era de parere ca in gelozie predomina iubirea de sine si nu dragostea fata de altcineva.
Unii vad in gelozie o emotie umana normala pe care oamenii o experimenteaza in doze variate pe parcursul vietii; adesea se spune ca un pic de gelozie nu face rau nimanui, dar in situatii in care nu stim sau nu avem resursele psihice sa o putem controla ea devine nociva.
Altii privesc gelozia ca pe un sentiment apasator, ca pe o patima care inabusa glasul ratiunii si/l tortureaza pe om, formele paroxistice de manifestare a geloziei fiind comparate cu stari de nebunie sau posedare demonica.
In realitate, gelozia este o emotie complexa declansata de spectrul pierderii unei relatii afective intense, confortabile si securizante avute cu o persoana de referinta din viata noastra.
Astfel, putem vorbi de aparitia geloziei la orice virsta, dar de fiecare data resimtita si manifestata diferit in trairea personala si in relatiile cu cei din jur. La copii gelozia se manifesta cel mai des in doua situatii: intr/o prima situatie putem observa o grija exagerata fata de un nou-nascut aparut in familie, cind copilul cauta sa primeasca de la parinti dragostea acordata fratelui sau surorii mai mici; in cea de a doua situatie gelozia se manifesta printr-o agresivitate a copilului indreptata catre fratele sau sora sa, din dorinta inconstienta de a-l elimina si de a deveni singurul receptor al iubirii si al securitatii afective..
La virsta adolescentei, cind apar asa zisele crize de manifestare a identitatii personale, gelozia este generata de frustrarea sau incapacitatea adolescentului de a mentine sau de a duce pina la capat o relatie cu persoana iubita.
In cazul adultilor gelozia se manifesta diferit la barbati si femei; psihologia evolutionista sugereaza ca barbatii sunt mai gelosi decit femeile in fata infidelitatii sexuale, in timp ce femeile sint mai geloase decit barbatii in fata infedelitatii emotionale.
Altfel spus, barbatii cauta sa controleze partenera si sa se asigure ca interesul acesteia se manifesta doar fata de el(mai ales in plan sexual), in timp ce femeile devin obsesiv de posesive de teama ca ar putea fi respinse de partener sau de pierderea securitatii afective.
Cind si de ce apare gelozia?
De cele mai multe ori atunci cind apare lipsa de incredere, rutina sau plictiseala intr/o relatie si care alimenteaza suspiciunea, infidelitatea sau indiferenta in cadrul cuplului.
Toate acestea genereaza un soi de anesteziere a sentimentului de iubire insotita de stari de anxietate, teama de spectrul singuratatii si de abandon. Toate impreuna genereaza si alimenteaza diverse ginduri, scenarii,fantasme care cu timpul ne determina schimbarea comportamentului si a felului de a fi in conformitate cu acestea, culminind cu stari conflictuale, certuri, nemultumiri, reprosuri, acuze, violente domestice, despartiri sau chiar divorturi.
Multi se intreaba daca gelozia are vreun leac. Cu exceptia copiilor unde gelozia are cauze care tin de manifestarea inconstientului si excluzind starile patologice, in majoritatea cazurilor leacul consta in felul cum ne educam si cum ne dezvoltam autocontrolul fata de gindurile si reactiile emotionale care genereaza stari de gelozie.
Evident ca sint si persoane care au o predispozitie inascuta spre suspiciune, indoiala, neincredere in sine si in cei din jur, dar chiar si in cazul lor gelozia poate fi controlata si modelata prin educatie, motivatie si vointa.
Momentul adevarului: Crezi despre tine ca esti gelos? Dar cei din jurul tau ce cred? Ce te poate determina sa lupti impotriva geloziei? Ce crezi despre cei gelosi? Ii intelegi sau ii compatimesti? Pina unde ai putea sa suporti starea ta de gelozie? Dar pe a celui de linga tine?
Epilog:
Trebuie facuta o diferentiere intre gelozie si invidie. Invidia este un sentiment care exprima nemultumire, parere de rau, necaz, ciuda, ura, provocate de succesul, calitatile sau pozitia/ starea mai buna a altei persoane in raport cu sine; gelozia este o stare afectiva care intotdeauna se caracterizeaza prin teama de a pierde dragostea cuiva.
Gelozia genereaza frecvent o combinatie de furie, dependenta,, jignire si nesiguranta care culmineaza cu insecuritatea.
Exista o strinsa legatura intre gelozie, imaginea de sine si aspectul fizic al persoanei in cauza.
Cu cit imaginea de sine si aspectul fizic al persoanei sint mai putin pozitive, cu atit cresc sansele ca gelozia sa fie mai mare.
Poate de aceea Shakespeare spunea ca'' gelozia este un monstru zamislit prin el insusi si nascut din el insusi''.
O fi sau nu adevarat? Dincolo de orice speculatii, gelozia a insotit viata omului in toate timpurile si adesea a fost condimentul, intriga sau motivul pentru care linistea omului sa transformat in... neliniste.
*UIMITOAREA PUTERE A SENTIMENTELOR. SENTIMENTELE, EMIT VIBRAȚII ATÂT POZITIVE CÂT ȘI NEGATIVE. ELE SUNT O REFLECTARE PERFECTĂ A CEEA CE EMITEM. ÎNDRUMARE PERSONALĂ ȘI SPIRITUALĂ, TOTUL DESPRE VIAȚĂ, SPERANȚE ȘI VISE ÎMPLINITE.
Faceți căutări pe acest blog
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
BUCURIA SĂRBĂTORILOR DE CRĂCIUN,
Este timpul să ne bucurăm, este perioada sărbătorilor! Pe mulți dintre noi ne găsește fiind ocupați: să cumpărăm cadourile ideale pentru cei...
-
The French President, who surrenders to the United States on Monday,will evoke ,the terrorism, the Iran and the international trade with...
-
The social network has announced several measures to change his newsfeed in recent weeks and says want to favor ' The commitment citi...
-
The 2018 edition of World Reporters Without Borders World Ranking worrying of a re-Winning the hostility of political power towards jour...
-
The Argentine striker has won on Thursday in justice the right to register its brand of sports articles in his name in the European Un...
-
GLASUL LUI ISUS: Nu este necesar, fiul meu, sa stii multe pentru a/mi face placere. Ajunge ca tu sa ai credinta si sa iubesti cu fe...
-
Numai inima în care prevalează integritatea, încrederea, generozitatea și iubirea poate cunoaște adevărata prosperitate. Cine nu are aceste ...
-
Am fost abordat recent de un tânăr care, nedumerit de îndemnul părinților de a face cât mai multă școală, nu înțelegea rostul și importanț...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu