https://draft.blogger.com/blogger.g?blogID=6956326260215646207#templatehtml

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 14 februarie 2016

NARCIS,

Cind Liriope, o nimfa de o foarte mare frumusete, a ramas insarcinata cu cel ce avea sa devina Narcis, sa dus sa il consulte pe prorocul Tresias, chiar acela care i/a facut lui Oedip sinistra prezicere a uciderii tatalui sau si a incestului cu mama lui.
Cind la intrebat daca Narcis va trai mult, Tiresias ia raspuns: ''da daca nu se cunoaste pe sine...''
Narcis a crescut si a sjuns un om foarte frumos. Multe nimfe s/au indragostit de el, dar el le respingea pe toate cu dispret, indeosebi pe nimfa Echo, care il urmarea pasionata cu dragostea ei, dar nu isi poate declara sentimentele, deoarece un blestem anterior o condamna sa nu poata vorbi niciodata prima; ea nu poate decit sa repete ce aude.   Si Narcis nu ii va spune niciodata ca o iubeste...
De atita suferinta, Echo se lasa sa moara si se transforma in stinca. Celelalte nimfe, furioase, cer zeitei razbunarii, Nemesis, sa il pedepseasca pe Narcis, ceea ce aceasta accepta.
Ea il blestema atunci in felul urmator; ''fie ca sa iubeasca si el, dar sa nu aiba niciodata obiectul dragostei lui''! La putin timp dupa aceeia,Narcis descopera pentru prima oara imaginea sa oglindita in apa unui izvor limpede si se indragosteste pentru prima data, si el, nebuneste.
Insa de imaginea lui. Fascinat de oglindirea sa, el sfirseste prin a muri de inanitie si se transforma in floarea care ii poarta de atunci incoace numele.
Orgoliul lui Narcis, care il imboldea sa se elibereze de legile iubirii, a fost cauza mortii sale.
Iar reincarnarea lui intr.o floare modesta, simpla parte a naturii, care isi are locul la nivelul pamintului, este mesajul zeilor.
Ce sens are sa iubesti, daca nu esti in stare sa ii iubesti pe ceilalti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

BUCURIA SĂRBĂTORILOR DE CRĂCIUN,

Este timpul să ne bucurăm, este perioada sărbătorilor! Pe mulți dintre noi ne găsește fiind ocupați: să cumpărăm cadourile ideale pentru cei...