https://draft.blogger.com/blogger.g?blogID=6956326260215646207#templatehtml

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 10 aprilie 2016

INTELECT SI INTELIGENTA,

Frumusetea nu e materie si frumusetea nu tine de partile ce o alcatuiesc. Odata ce o floare e disecata, odata ce intregul florii dispare, frumusetea dispare si ea.  Frumusetea apartine intregului, e gratia ce vine din intreg. Ea e mai mult decit suma partilor. Atunci doar partile exista. In prezent, pina si oamenii de stiinta devin constienti ca atunci cind scoatem singele unui om din sistemul circulator si/l examinam, nu mai este acelasi singe. In sistemul circulator era viu, pulsa cu viata. Acum e doar ceva mort, nu mai poate fi la fel, pentru ca structura globala sa schimbat. Putem lua culoarea trandafirului, dar e oare aceiasi culoare?  Arata la fel, dar nu poate fi aceiasi. Unde e fragilitatea?  Unde e acea insufletire, acel fior de viata?  In floarea de trandafir, avea o structura total diferita si viata era prezenta.  Era plina de prezenta, divinul era acolo, batind in inima ei.
Scoasa afara, partea e acolo, dar nu putem spune ca e aceiasi parte.  Nu poate fi, pentru ca partea exista in intreg.
Intelectul diseca, analizeaza. E instrumentul stiintei.  Inteligenta e instrumentul religiei; ea uneste.
Prin urmare, am denumit cea mai cuprinzatoare stiinta a spiritualitatii ''yoga''.
Yoga reprezinta metodologia unirii.  Yoga inseamna sa unesti lucrurile.  D/zeu e cea mai mare totalitate, toate lucrurile laolalta.
D/zeu nu e o persoana, d/zeu e o prezenta, prezenta ce apare atunci cind intregul functioneaza in perfecta armonie- copacii si pasarile si pamintul si stelele si luna si soarele si riurile si oceanul- toate laolalta.  Acea comuniune e d/zeu.  Daca o disecati, nu/l veti gasi niciodata pe d/zeu.  Disecati un om; nu veti gasi prezenta care/l face sa fie viu. Disecati lumea; nu veti gasi prezenta care e d/zeu..
Inteligenta e metoda de a imbina lucrurile.  O persoana inteligenta e extrem de sintetica. Ea cauta mereu un intreg mai cuprinzator, pentru ca intelesul va gasit intotdeauna in intregul cel mai cuprinzator.  Ea cauta mereu ceva mai inalt, in care se dizolva ce e mai putin inalt si functioneaza ca parte, functioneaza ca o nota in armonia intregului, isi aduce propria contributie la orchestra intregului, fara sa fie separata de intreg.
Inteligenta se indreapta in sus, in timp ce intelectul se indreapta in jos.
Intelectul merge la cauza.
Intelectul merge la cauza; inteligenta merge la scop.  Inteligenta se indreapta spre viitor, intelectul se indreapta spre trecut.
Intelectul reduce totul la cel mai mic numitor comun.  Inteligenta merge tot mai sus si mai sus si mai sus si tot efortul are scopul de a atinge supremul, apogeul existentei- fiindca lucrurile pot fi explicate doar  prin ce e mai sus, nu prin ce e mai jos.  Nu o explici prin ce e inferior, explici in alta directie. Iar atunci cind ceea  ce e mai jos devine prea important, se pierde toata frumusetea, tot adevarul, tot binele.  Tot ce avea insemnatate e pierdut. Si apoi incepeti sa plingeti:'' Ce semnificatie are viata''?
In occident, stiinta a distrus toate valorile si a redus totul la materie. Acum toti sint ingrijorati cu privire la sensul vietii, pentru ca sensul exista intr/un tot mai inalt.
Vreau ca voi sa va pierdeti in intreg. Vreau sa fiti atit de absorbiti in intreg incit sa ramineti individualitati, dar sa deveniti parte integranta dintr/o unitate mai mare, superioara voua. Si intelesul nu va intirzia sa apara de indata ce veti face parte dintr/o unitate mai mare.
Cu cit intregul este mai mare, cu atit e rostul pe care il simtiti mai mare.
De aceea, eu spun ca d/zeu e cel mai mare intreg ce poate fi conceput, iar fara d/zeu nu puteti atinge sensul ccel mai inalt.  D/zeu nu e o persoana; d/zeu nu sta pe undeva.  D/zeu e intreaga prezenta a existentei, a fiintei, e chiar baza fiintarii.
E nevoie ca pacea sa danseze si tacerea sa cinte.  Si daca realizarea voastra interioara nu va deveni un suris, ceva tot va lipsi. Ceva va mai trebui  inca facut.
O seara frumoasa!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

BUCURIA SĂRBĂTORILOR DE CRĂCIUN,

Este timpul să ne bucurăm, este perioada sărbătorilor! Pe mulți dintre noi ne găsește fiind ocupați: să cumpărăm cadourile ideale pentru cei...