https://draft.blogger.com/blogger.g?blogID=6956326260215646207#templatehtml

Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 20 august 2022

HOINARI SAU MISIONARI ÎN WEB?

 

Vacanța aduce cu sine posibilitatea(care poate fi oportunitate sau risc) de a petrece mai mult timp în fața calculatorului sau a telefonului, pe paginile de internet sau pe rețelele sociale.  Pentru unii, nu lipsesc jocurile pe diferite console sau online. „Chemarea”pare să fie doar aceea de a căuta mai multă distracție, relaxare și „destresare” după marea „aventură” a școlii.

Este absolut normal să existe și un timp petrecut astfel, însă fără a da spațiu exceselor și lipsei limitelor de timp și de conținut. Mai direct spus, nu este potrivit să „stăm cu nasul în telefon” toată ziua și nici să „consumăm” orice de pe internet.  Acest lucru poate fi făcut ținând cont de câteva aspecte elementare.

Raportul dintre real și virtual este foarte greu de definit și, deseori, amăgitor.  Există cu adevărat o graniță între lumea reală și web? Răspunsul este nu, deoarece ceea ce facem pe internet are, de fapt, consecințe în viața reală.. Este posibil să fi întâlnit persoane cu profiluri false care se insultă reciproc cu ferocitate sau să fi citit sau participat la conversații pe chat aprinse și necontrolate.  Ei bine, cu siguranță, în spatele unei măști sau cel puțin în spatele unui ecran totul este mai ușor, dar adevărul este că acele cuvinte comunică și au, cu siguranță, un impact asupra noastră..  De exemplu, este destul să ne uităm  la efectele hărțuirii cibernetice sau ale pornografiei de răzbunare care îi conduc adesea pe cei care le suferă la sinucidere. Avem responsabilități unii față de alții. Un exercițiu poate fi întrebarea: cum m-aș comporta dacă aș avea în fața mea aceste persoane?

În ceea ce privește „adevărul”, pe internet, toată lumea are un cuvânt de spus și, de multe ori, aceasta devine o arenă în care fiecare iși afirmă opiniile. Dialogul este deja dificil, deoarece ne imaginăm noi înșine tonul cuvintelor scrise, cu riscul de a înțelege greșit cu ușurință. Întâi de toate, e bine să ne amintim că adevărul trebuie să fie căutat din iubire. Adică, adevărul nu numai că trebuie spus din principiu, ci și cu intenția de a oferi celuilalt  ceva ce îi edifică viața și, chiar mai mult, să-l ajute să-l cunoască pe Dumnezeu. Într-o astfel de logică nu este loc pentru minciună, falsități și fake news.

De mare ajutor este simplitatea în exprimare. Lumea internetului are timpi diferiți de lumea reală, pragul de atenție  al utilizatorilor este foarte scăzut, ca să nu mai vorbim de fluxul constant de informații la care suntem supuși 24 de ore pe zi. Nu este o coincidență faptul că Tik Tok este una dintre cele mai populare rețele de socializare în rândul tinerilor. Așadar, este bine să ne amintim că, pe web, comunicarea trebuie să fie clară și simplă.

Comunicarea vizuală are locul său de cinste pe internet. Imaginile comunică și transmit sentimente și emoții. O imagine va fi întotdeauna capabilă să atragă mai mult atenția asupra sa  decât un text scris. Majoritatea mediilor sociale se bazează tocmai pe aspectul vizual. Dar, de multe ori, imaginile religioase folosite în postări nu prea au nimic plăcut: Isus sau sfinți animați, înconjurați de porumbei, inimioare, sclipici și atâtea culori, încât te ia amețeala.

A spune o poveste are un mare impact comunicativ.  Prin intermediul unei povești, de fapt, putem crea empatie cu ceilalți, putem transmite emoții și, mai presus de toate, o poveste rămâne. Dacă ne gândim bine, creștinismul spun e o poveste: cea a  omului și cea a lui Cristos, Mântuitorul omului. 

Aceste sugestii ne pot ajuta să fim pe internet nu hoinari, ci misionari!

sursa foto: internet

ștefan robu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

BUCURIA SĂRBĂTORILOR DE CRĂCIUN,

Este timpul să ne bucurăm, este perioada sărbătorilor! Pe mulți dintre noi ne găsește fiind ocupați: să cumpărăm cadourile ideale pentru cei...