https://draft.blogger.com/blogger.g?blogID=6956326260215646207#templatehtml

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 19 noiembrie 2017

TRĂIEȘTE, NU AȘTEPTA SĂ TRĂIEȘTI!

Teama de suferință ne face mai mult rău decât suferința în sine. De aceea trebuie să eliminăm micile griji pe care ni le inspiră zilele care vor veni și care ne rod puterea creatoare. Luăm în gând tot felul de măsuri preventive pentru zilele care urmează și nimic, dar absolut nimic nu se potrivește. Mai bine facem ceea ce avem de făcut și pentru restul să ne ferim de a fi contaminați de miile  de mici angoase care sunt tot atâtea moțiuni de îndoială față de dumnezeu. Până la urmă, toate se vor aranja...  Singura noastră obligație morală este să defrișăm în noi vaste luminișuri de pace și să le extindem puțin câte puțin până când pacea noastră le va face bine și altora. Cu cât este mai multă pace în ființe, cu atât va fi mai multă pace în această lume zbuciumată. Așadar, este preferabil  să nu plonjăm în viitor, ci să locuim fiecare moment ca să putem primi grația lui specifică, indiferent de natura sa, fie ea plăcută sau neplăcută, pentru că aceasta este calea cea bună de a-l pregăti pe următorul.
Viața prezentă este întotdeauna bună, căci Creatorul a binecuvântat-o de la început, chiar dacă păcatul omului a venit să complice puțin lucrurile.

Nu numai neliniștea ne aruncă în viitor, ci și așteptarea unei situații mai fericite. Unele așteptări ale noastre au o dimensiune concretă, altele țin de dorințe vagi, uneori imaginare, așteptăm, pur și simplu, clipa când lucrurile vor merge mai bine, când circumstanțele vor fi diferite și ne vor permite să trăim lucruri mai interesante. De aceea, pentru moment, nu trăim din plin și lăsăm pentru mai târziu (pentru când oare?) să trăim de-a binelea, de-a adevăratelea. Acest tip de atitudine, fie ea precisă sau vagă, este, fără îndoială, legitim, dar împlică un anumit pericol la care trebuie să fim atenți. S-ar putea să ne petrecem întreaga viață așteptând să trăim, în loc să trăim cu adevărat!
Este deci foarte important să ne rectificăm tirul față de această atitudine psihologică, pentru că ea ne îndepărtează de realitate, de viața prezentă, împingându-ne să spunem: Ceea ce trăiesc acum nu mă mulțumește, dar am speranța că în câteva zile sau în câteva luni voi trăi ceva mult mai plăcut și mă proiectez în acel viitor dorind ca timpul să se scurgă cât mai  repede posibil  și eu să mă găsesc în situația ideală pe care mi-o doresc.
Neconsimțind la trăirea prezentă, există riscul să fim absenți din propria noastră viață. Și, la urma urmei, cine ne garantează că nu vom fi dezamăgiți de momentul atât de mult așteptat? Tot așteptând să trăim ceva extraordinar și dorit, s-ar putea să ratăm să trăim ceva ce ni se oferă acum, pierzând toată încărcătura divină a acestui moment. Trebuie să trăim din plin fiecare secundă, fără să ne gândim dacă timpul trece prea încet sau prea repede și să fim deschiși la tot ceea ce ne este dat clipă după clipă. 
Din moment ce un lucru, oricât de banal ar părea, face parte din viață, merită să fie realizat pentru el însuși, iar noi trebuie să fim cu trup și suflet implicați în activitatea respectivă.

Este o cerință fundamentală în relațiile dintre noi, deschiderea față de ceilalți. La fiecare întâlnire cu o persoană, indiferent de durată, trebuie să-i dăm sentimentul că suntem disponibili sută la sută pentru ea, că nu avem nimic altceva de făcut și nici o altă preocupare decât să fim cu acea persoană, ca să trăim pe îndelete experiența acelei întâlniri. Și asta, nu numai din politețe, ci dintr-o sinceră disponibilitate afectivă. Iată o atitudine care ne costă mult, pentru că avem un puternic instinct de proprietate referitor la timp și ne simțim în nesiguranță de îndată ce nu putem să-l controlăm cum vrem. O inimă plină de preocupări și de zbucium nu este disponibilă pentru ceilalți și nu poate face din fiecare întâlnire un real moment de comuniune care să umple inima de mulțumire.
Dacă ne străduim să trăim astfel, dacă aprofundăm relația cu dumnezeu în așa fel încât să percepem prezența sa în noi și să trăim orice lucru în comuniune cu el, vom sfârși prin a face o minunată descoperire, acea a timpului interior care are ritmul harul divin ce ne conduce viața spre nivelul cel mai profund. Am putea spune că există două dimensiuni ale timpului: timpul minții și cel al inimii. Primul este timpul psihologic, timpul cerebral, cel pe care ni-l reprezentăm, pe care îl calculăm și îl decupăm în ore, zile, luni, ani și pe care încercăm să-l gestionăm și să-l programăm. Este acel timp care ne lipsește întotdeauna și care este mereu prea scurt, acel timp care trece prea repede sau prea lent.
Dar există și un alt timp, cel pe care îl simțim în momentele de fericire sau de grație, dar care, în realitate, există permanent și în care putem învăța puțin câte puțin să rămânem permanent. Acesta este timpul lui dumnezeu, cel al ritmurilor profunde ale harului divin care lucrează în viața noastră și care nu este decupat, nici făcut bucățele, ci se prezintă ca o succesiune de clipe înlănțuite într-un fel armonios și plin de pace. Fiecare din aceste momente este un tot în sine, poartă în el plentitudinea care face să nu-i lipsească nimic și să fie suficient pentru că este plin de prezența lui dumnezeu în noi sau de prezența în noi a unei persoane cu care ne întâlnim, dialogăm, împărtășim ceva important sau plin de încărcătura unei sarcini pe care ne-am împlinit-o cu calm și bucurie, implicându-ne trup și suflet. 


Acesta nu este un timp pe care să-l programăm, ci, mai degrabă, unul interior pe care îl primim și nu putem trăi în el decât rămânând liberi și detașați față de programările pe care le-am făcut pentru viața cotidiană. Acest timp este comuniune cu eternitatea. Dacă am rămâne mai mult în acest timp, am lăsa mult mai puțin loc răului! Demonul se infiltrează în spațiile de timp goale sau prost trăite atunci când refuzăm sau dorim cu aviditate cutare sau cutare lucru...
Pentru asta e nevoie de  o mare libertate, de o totală detașare în raport cu orice program și orice viață personală, să fim gata să facem în secunda următoare exact contrariul a ceea ce ne propuseserăm dinainte, să trăim cu încredere în dumnezeu și fără altă grijă decât să împlinim voia acestuia, să fim disponibili față de evenimente și persoane, cu scopul de a înțelege motivațiile sale.
Când trăim conform acestui timp interior ne dăm seama că nimic nu este întâmplător. 
Dacă uneori mergem prin întuneric și pe drumuri necunoscute, presimțim și verificăm totuși că viața noastră se derulează într-un ritm care depășește puterea noastră de înțelegere, care nu depinde de noi și căruia este minunat să ne abandonăm, căci el ne poartă dincolo de noi înșine și într-un spațiu unde evenimentele sunt puse în ordine cu o înțelepciune infinită.


sursa foto:internet
ștefan robu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

BUCURIA SĂRBĂTORILOR DE CRĂCIUN,

Este timpul să ne bucurăm, este perioada sărbătorilor! Pe mulți dintre noi ne găsește fiind ocupați: să cumpărăm cadourile ideale pentru cei...