https://draft.blogger.com/blogger.g?blogID=6956326260215646207#templatehtml

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 14 decembrie 2016

**Despre sobrietate,**

**O buna parte din filozofii antici, dar mai ales Parintii Bisericii, subliniau in scrierile lor ca dorintele si pasiunile umane sunt infinite si ca ele trebuie temperate, moderate, pentru ca, astfel, fiinta umana sa poata alege si savirsi binele.
De accea, i/au incredintat aceasta misiune virtutii, sobrietatii. Insa, in zilele noastre, sobrietatea  este deseori inteleasa gresit, fiind confundata cu austeritatea.
Or, lucrurile nu stau asa. Sobrietatea nu este austera, ci frumoasa, atragatoare, placuta ochiului, pentru ca aceasta reprezinta o alegere de viata, cautarea intelepciunii.  Ca atare, sobrietatea trebuie vazuta mereu ca o cautare continua a esentialului in viata, moderatie in felul de a minca, de a bea, de a se imbraca, de a trai existenta etc.
Astfel, putem intelege ca virtutea sobrietatii nu ne arata doar cum sa traim o viata cumpatata in mincare si bautura, ci si cum sa ne pastram mintea limpede, ca sa nu ne lasam dominati de dorinte sau de pasiuni, ci sa le dominam noi pe ele.
Drept urmare, este nevoie sa invatam sa ne gindim bine inainte de a face ceva sau de a lua anumite hotariri, ca sa/i fim placuti domnului si sa/i edificam in bine pe semenii nostri(cf. Mt 5,16).
Sa recunoastem, in zilele noastre s/a cam pierdut simtul masurii. Consumismul vrea sa ne faca sa credem ca, cu cit ne vom implini mai multe dorinte, cu cit vom avea mai multe lucruri, cu atit vom fi mai fericiti.
Or, noi, crestinii, stim ca evanghelia lui Hristos ne invata cum sa fim fericiti(cf Mt 7,24 27), cum sa deosebim binele de rau, traind o viata echilibrata, fara excese.  De aceea, intrucit stim ca orice cuvint, atitudine, comportament, alegere ne poate face bine dar si rau, atit noua, cit si celor din jur, ne poate indeparta de d/zeu, dar si de aproapele, cred ca este necesar sa ne interiorizam mai des , sa veghem mai mult asupra dorintelor noastre, cerind de la domnul  aceasta virtute.
Astfel, avind mintea limpede, cautind inainte de orice sa ne consultam cu domnul, vom trai o viata echilibrata, vom dobindi un simt al masurii in modul nostru de a fi, de a gindi, de a alege si de a ne comporta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

BUCURIA SĂRBĂTORILOR DE CRĂCIUN,

Este timpul să ne bucurăm, este perioada sărbătorilor! Pe mulți dintre noi ne găsește fiind ocupați: să cumpărăm cadourile ideale pentru cei...