https://draft.blogger.com/blogger.g?blogID=6956326260215646207#templatehtml

Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 11 iunie 2022

ÎNGER ȘI NU USER,

 înțelepciunea digitală,

Un aspect care ne ajută să devenim „ înțelepți digitali” ține de modul în care comunicăm în mediul digital, adică de calitatea relațiilor pe care le instaurăm și a mesajelor pe care le transmitem. Persoana cu care comunicăm, cunoscută sau mai puțin cunoscută, își are demnitatea ei chiar dacă se află în spatele „unui ecran” și la zeci sau sute de kilometri distanță. Suntem chemați să respectam cu sfințenie această demnitate!  Este modalitatea prin care umanizăm relațiile în mediul digital și facem ca ele să fie cu adevărat întâlnire între persoane și nu un cadru de revărsare a veninului sub diferite forme(jigniri, violență în limbaj, incitări, falsități etc.)  Asupra acestui aspect mă voi opri asupra mesajelor pe care le transmitem atunci când comunicăm în mediul online.

Este nevoie de a rupe cercul vicios al angoasei și de a stăvili spirala fricii, rod al obișnuinței de a fixa atenția asupra știrilor rele(războaie, terorism, scandaluri de orice tip de eșec în evenimentele umane)”. Este un îndemn atât de actual!  Pandemia și războiul din Ukraina au declanșat o avalanșă de știri negative care, inevitabil, afectează starea de spirit a multor persoane. Trebuie să depășim acel sentiment de supărare și resemnare care adesea ne cuprinde, aruncându-ne în apatie, dând naștere la frici sau la impresia că nu se poate pune limită răului. Nu este vorba de a adopta logica struțului, de a nega realitatea sau de a răspândi un optimism naiv care nu se lasă atins de scandalul răului! 

Ca ucenici ai lui Cristos, suntem chemați să privim realitatea cu ochii lui Dumnezeu și să răspândim vestea cea bună, care este însuși Isus.  În el, întunericul și moartea devin loc de comuniune cu Lumina și Viața. Astfel, se naște o speranță care nu dezamăgește și care umple de lumină viața tuturor.

Toți suntem chemați să răspândim această speranță, să o dăruim tuturor, mai ales celor care sunt deznădăjduiți. O astfel de alegere ne face atenți ca fiecare postare pe rețelele sociale, fiecare reacție sau distribuire să fie marcate de această lumină. Câte învățături bune, îndemnuri înțelepte, sugestii potrivite putem distribui și, în felul acesta, să ajutăm atâtea persoane să își ridice privirea și să înainteze cu încredere pe drumul vieții!

Așa cum prezența lui Cristos ar trebui să vădească în viața noastră, în comportamente și pe chipul nostru, la fel urmele pe care le lăsăm în mediul online, în special pe conturile noastre sociale, ar trebui să fie marcate de lumina și pacea lui Cristos. Este modalitatea în care fiecare dintre noi construiește împărăția lui Dumnezeu, fără să se lase copleșit de neghina care crește.

Fiecare mesaj pozitiv răspândit este ca o bucățică de drojdie care face să dospească aluatul relațiilor umane, ca o sămânță care va crește și va aduce rod îmbelșugat. Acest lucru nu se poate aminti în fiecare moment că nu ne putem mulțumi să fim un „user” în galaxia internetului, ci putem fi un  „înger” care răspândește lumină și care umple viața celorlalți de ceea ce este bun și frumos.

sursa foto: internet

ștefan robu

BUCURIA IUBIRII sau IUBIREA BUCURIEI,

 

Cum ar fi arătat lumea fără familii? Cum ar fi fost omenirea fără bărbați și femei în ea? Să fii tânăr și să nu poți împărtăși iubirea ta cu cea de alături de care ai ales să mergi până la moarte! Să fii plin de iubire și să nu ai  cui să o împarți, aici este adevărata provocare!

Dumnezeu a rânduit ca oamenii să se nască din iubire și să fie mesageri ai iubirii.  Tot el a orânduit bărbatul și femeia , pentru ca într-o tensiune - atracție continuă să dea sens unul  celuilalt și împreună, omenirii.  Bucuria de a fi împreună se transformă astfel într-o iubire a bucuriei.

Cum să nu înfloresc de când am cunoscut-o pe ea? spunea un tânăr. „ N-am crezut niciodată că viața poate fi atât de frumoasă și că merită să fi intrat în ea chiar și pentru o singură secundă, cât să-i întâlnesc privirea, apoi, facă Domnul cum o vrea”,  continua același tânăr, îndrăgostit evident de viitoarea lui soție, alături de care va trăi fericit.

Bărbatul și femeia, semnele iubirii lui  Dumnezeu în lume, prin chemarea lor specială la căsătorie, sunt capacitați nu doar să aducă în lume, ci să împărtășească totul cu bucurie. Nu e suficient că ești căsătorit, că ai o casă, că ai o familie, copii, bunuri etc., ci toate trebuie primite și împărtășite cu bucurie. Bucuria trebuie să fie calea iubirii, iar iubirea calea bucuriei.

O familie fără iubire este ca o iubire fără bucurie, ori, dacă în iubire  nu este bucurie, iubirea nu există! Dragi soți, bucurați-vă unul de celălalt, bucurați-vă de copii, de ceea ce sunteți și aveți! Trăiți viața de familie cu bucurie, pentru că doar acolo unde este bucurie este și iubire...

sursa foto: internet

ștefan robu

EU VOI EGALITATE!,

 De-a lungul veacurilor, oamenii au cerut egalitate. Au existat chiar vremuri când această egalitate era cerută cu prețul sângelui.

Pe străzile Parisului, revoluționarii strigau  Liberte, Egalite, Fraternite!.  La doar câțiva ani însă, rece și realist, Napoleon Bonaparte concluziona: Libertatea și fraternitatea au fost sacrificate rapid în Revoluție. Doar egalitatea a rămas visul francezilor. Venind mai aproape de vremurile noastre, sunt destui aceia care mai țin minte societatea comunistă în care toți oamenii sunt egali. Marxismul, ridicat la rang de religie, a propovăduit intens această egalitate universală.  Dar, așa cum spunea George Orwell în celebra sa carte ”Ferma Animalelor”, toate animalele sunt egale între ele. În România, ridicolul era prezent inclusiv în adresările cotidiene. Prin lege se desființase apelativul  „domn”, fiind înlocuit cu proletarul „tovarăș”. Dar tovarășilor mai de seamă li se spunea „dumneavoastră”. A se citi „domnia voastră”!

Poetul și fabulistul român Grigore Alexandrescu nota ironic într-una din fabulele sale că egalitatea nu e și pentru căței, iar noi, oamenii, „numai  cu cei mari egalitate vrem”. De fapt, mai rău decât atât - egalitatea pe care oamenii o vor de cele mai multe ori este acea stare obținută prin coborârea celor din elita societății în praful și mizeria celor meschini. Temnițele comuniste stau martore la această gândire - torționari lipsiți de inimă și educație au torturat și ucis floarea unei țări în doar câțiva ani.

Acele personaje aveau bucuria de a putea umili pe aceia pe care deunăzi îi știau drept oameni importanți: miniștri, episcopi, preoți, profesori etc. Istoria ne arată însă că această idee este profund periculoasă și nu produce decât crimă și dezumanizare, iar pentru a ne convinge de acest lucru nu avem nevoie de multe argumente.

Criza pe care biserica a traversat-o  în veacul al XVI-lea, când a trăit ruperea protestantă, a avut de-a face tot cu dorința de egalitate, de uniformizare a lucrurilor bune și frumoase la nivelul cel mai de jos. Toți credincioșii erau egali - nu era nevoie de preoți. Toți creștinii erau la fel - nu era nevoie de sfinți. Toate lucrurile erau la fel - nu era nevoie de obiecte de cult. Toate cuvintele erau la fel - nu mai erau nevoie de devoțiuni speciale. Nici chiar persoana fecioare Maria nu a scăpat acestui val de gândire. Refrenul recitat, de atunci și până azi, nu neagă maternitatea ei, nici fecioria măcar, ci caracterul ei special: „E o femeie ca și noi”. 

Dar oare creștinismul nu a adus egalitatea între oameni? Unii au încercat chiar să susțină că Isus Cristos a venit să propună prima formă de comunism, de egalitarism. Este adevărat că, prin moartea și învierea sa Cristos a adus viață tuturor oamenilor.

Sfântul Paul ne amintește că, odată cu venirea lui Cristos, nu mai există vechile bariere sociale.  Dar această egalitate adusă de creștinism este o egalitate a ridicării.  Cei mai mulți dintre oameni sunt ridicați la demnitatea de copii ai lui Dumnezeu.   Copii abandonați, femeile, sclavii, săracii primesc în biserică acea prețuire și cinste pe care în lumea antică o primeau doar aristocrații. Nu vedem o egalitate a coborârii, ci una a ridicării.  Dumnezeu ne cheamă să fim cu toții egali - sfinți, curați și nobili.  Așa cum spune Sfântul Ioan Paul al II-lea, „cu toții suntem chemați la sfințenie, și oamenii sfinți pot reînnoi omenirea”.

sursa foto: internet

ștefan robu


BUCURIA SĂRBĂTORILOR DE CRĂCIUN,

Este timpul să ne bucurăm, este perioada sărbătorilor! Pe mulți dintre noi ne găsește fiind ocupați: să cumpărăm cadourile ideale pentru cei...